Behandling af sygdomme

I mange tilfælde er god behandling af sygdomme kombineret med de rette ændringer i livsstilen en unik kombination, der sikrer de bedste chancer for at blive rask, eller som sikrer den hurtigst mulige lindring.

Omvendt vil tvivlsom behandling af sygdomme skade mere og på flere måder, end de fleste er klar over. Forkert behandling vil ofte forsinke eller forhindre helbredelse, og kan få værre konsekvenser end sygdommen selv.

Det er derfor både vigtigt:

  1. at modtage gavnlig og nødvendig lægebehandling — kombineret med livsstilsmedicin, når det er relevant
  2. at fravælge al skadelig eller unødvendig behandling, og i stedet satse på livsstilsmedicin.

Det er ikke altid let at vurdere lødigheden eller nødvendigheden af en anbefalet sygdomsbehandling.

Her er nogle generelle tips:

  • Vurder og snak med lægen om, hvorvidt den anbefalede behandling er nødvendig eller vigtig for, at du bliver rask, eller om den kun har til formål at lindre symptomer uden ellers at gavne.
  • Hvilke bivirkninger kan der være forbundet med den behandling, du overvejer eller er blevet anbefalet? Vurder om behandlingen er risikoen værd og snak med lægen om det.
  • Stol ikke på alternative “mirakelkure”. Når der er videnskabelig evidens for, at en behandling virker, vil den også være godkendt af sundhedsmyndighederne, og din læge kan ordinere behandlingen. Det kan dog ikke altid afvises, at en alternativ kur eller fremgangsmåde er effektiv, selv om der ikke er videnskabelig dokumentation for den, eftersom mange fremgangsmetoder endnu ikke er blevet grundigt undersøgt.

Behandling  eller  nye vaner?

Overdreven tro på, at præparater og behandlinger — det være sig alternative eller konventionelle — klarer problemerne, er ofte den væsentligste grund til, at syge ikke får gennemført de ændringer, der har størst chance for at gøre dem raske.

Vi lever i en tid, hvor det mere end nogensinde tidligere flyder over med påstande om mirakelkure og -præparater, der kan klare næsten hvad som helst.

Vi hører og læser ofte om præparater, terapiformer eller specielle kure. Mange af oplysningerne virker umiddelbart troværdige, så det er let at falde for tvivlsomme løfter om, at præparater, behandling eller specielle “superfood” nok skal klare problemerne.

Selve troen på, at præparater eller anden behandling, kan klare skærene for os, når helbredet giver problemer, kan fratage os motivationen til for alvor at få gennemført de ændringer i vores vaner, som ellers ville forebygge, lindre eller helbrede.

Kroppen helbreder næsten altid sig selv, når vi tilvejebringer de rette betingelser for helbredelse, og væbner os med tålmodighed.

Når helbredet begynder at svigte, bruger mange oceaner af tid og penge på medicin og kure samtidig med, at de næsten ingen tid og energi bruger på at indføre den livsstil og de vaner, der vil hjælpe dem.

Livsstilsmedicin kan være med til at forebygge, lindre eller helbrede, uanset om den anvendes alene eller sammen med konventionel eller alternativ behandling.

God sygdomsbehandling sammen med livsstilsmedicin er en unik kombination.