Tarmbakterier kan påvirke hjernen og hvilke fødevarer, vi har lyst eller trang til

Forskere har i et dyreforsøg opdaget, at der er en direkte dialog mellem tarmmikrobiotaen (tarmfloraen) og hjernen.[1]

Biprodukter fra tarmmikrobiotaen cirkulerer i blodbanen og regulerer værtens fysiologiske processer, herunder immunitet, metabolisme og hjernefunktioner.

Et andet studie tyder på, at tarmbakterier kan give eller medvirke til en stærk trang til bestemte fødevarer.

Et forsøg med mus viste nemlig for første gang, at mikroberne i dyrs tarme påvirker, hvad musene vælger at spise. Mikroberne fremstiller stoffer, der giver trang til forskellige typer fødevarer.

Forskerne konstaterede, at dyr med forskellige sammensætninger af tarmmikrober vælger forskellige typer føde.

Selv om ideen om, at mikrobiomet påvirker din adfærd, kan lyde langt ude, er det ingen overraskelse for forskere.

Din tarm og din hjerne kommunikerer konstant med hinanden ved hjælp af visse molekyler, der fungerer som mellemled. Disse molekyler er biprodukter fra fordøjelsen, og de signalerer fx, at du har spist nok mad eller har brug for bestemte næringsstoffer.

Mikrober i tarmen kan producere nogle af de samme molekyler, hvilket potentielt kan kapre kommunikationslinjen mellem tarm og hjerne og påvirke beskederne til hjernen med henblik på at gavne dem selv.[2]

En sammenhæng mellem tarmbakterier og hjerne blev også tydelig i et studie, der viste, at bakterierne i tarmen hos mennesker med skizofreni er markant anderledes end hos raske kontrolpersoner.

Forskerne bag studiet fandt også indikationer for en sammenhæng mellem forstyrrelser i tarmmikrobiomet og patienternes kognitive funktion.[3]

Hvad du kan gøre:

Vi ved, at især vores kostvaner har stor indflydelse på bakteriesammensætningen i tarmene. En sund og varieret plantebaseret kost er især gavnlig.

Du kan med fordel fravælge ultraforarbejdede fødevarer.

og vælge en fiberrig kost, der fx indeholder nok fuldkorn, bælgfrugter og grove grøntsager, eftersom det giver næring til sundhedsfremmende bakterier i tarmen.

Kilder:

[1] Ilana Gabanyi, Gabriel Lepousez, Richard Wheeler, Alba Vieites-Prado, Pierre-Marie Lledo m.fl. Bacterial sensing via neuronal Nod2 regulates appetite and body temperature. Science, 2022; 376 (6590) DOI: 10.1126/science.abj3986.
Pressemeddelelse om undersøgelsen: Decoding a direct dialog between the gut microbiota and the brain.

[2] Brian K. Trevelline, Kevin D. Kohl. The gut microbiome influences host diet selection behavior. Proceedings of the National Academy of Sciences. April 19, 2022; 119 (17) DOI: 10.1073/pnas.2117537119
Pressemeddelelse om undersøgelsen: Got food cravings? What’s living in your gut may be responsible.

[3] Kilde: Florence Thirion, Helene Speyer, Stanislav D. Ehrlich m.fl. Alteration of gut microbiome in patients with schizophrenia indicates links between bacterial tyrosine biosynthesis and cognitive dysfunction. Biological Psychiatry Global Open Science (2022). DOI: 10.1016/j.bpsgos.2022.01.009.
Studie: Mennesker med skizofreni har markant anderledes tarmbakterier.