Symptomer og symptombehandling

Alt for mange følger kure og tvivlsomme råd i et forsøg på at tackle ubehagelige symptomer — og når de ikke virker, prøver de noget andet, derefter noget tredje, så noget fjerde osv.

Symptombehandling er risikabel — også når den fjerner eller mindsker symptomer.

I en tid, hvor internettet og især sociale medier flyder over med tvivlsomme og potentielt skadelige råd og kure, er det i stigende grad nødvendigt, at vi forstår de potentielle problemer forbundet med symptombehandling.

Alt for mange kommer galt af sted, når de følger råd og kure, de læser eller hører om på fx YouTube eller Facebook, i et forsøg på at lindre eller slippe af med forskellige former for fysiske og psykiske smerter og ubehag.

Symptomer viser, at noget er galt. Det er årsagen, der skal fikses, ikke symptomerne. Hvis huset brænder er det ilden, vi skal gøre noget ved, ikke røgen.

Når vi har det skidt, får vi let den ide, at det nu handler om at finde en kur eller behandling, så vi kan slippe for de ubehagelige symptomer, og hurtigt føle os bedre tilpas.

Vi kan naturligvis blive nødt til — eller føle, at vi bliver nødt til — at gøre noget, der giver hurtig lindring, og i tilfælde af en ulidelig tandpine og i mange andre situationer, kan en smertestillende tablet være den eneste umiddelbare brugbare løsning.

Årsagen til tandpinen er der stadig, selv om den smertestillende tablet tog smerten, og det gælder om hurtigt at få en tid ved tandlægen og få ordnet det egentlige problem.

Hvis et blodtryk er tårnhøjt, er blodtrykssænkende medicin på sin plads og kan redde liv.

Årsagen til det høje blodtryk er der stadig, selv om medicin holder blodtrykket nede. Medicinen har ikke helbredt noget, men fjernet et tegn på et underliggende problem. Blodtrykssænkende medicin kan være nødvendig og gavnlig, men den helbreder ikke og fjerner ikke årsagen til det høje blodtryk.

Både for at slippe for bivirkninger fra medicin og for at fikse det problem, der forårsager symptomerne, gælder det ofte om at gennemføre de livsstilsændringer, som gør det muligt at undvære medicin.

Symptomer kan ofte dæmpes på kort tid med medicin eller behandling. Det er normalt ikke alt for svært at fjerne smerter med smertestillende medicin, hvorimod det ofte kræver behandling og/eller større ændringer i livsstil og livsvilkår at fjerne årsagerne til smerterne, så de ikke vender tilbage.

Både læger og patienter oplever, at medicin i mange tilfælde umiddelbart virker som en hurtig og nogenlunde god løsning på symptomer — statiner får kolesteroltallet ned, blodtrykssænkende medicin får blodtrykket ned, de smertestillende piller fjerner smerterne, salven hjælper på eksemen, de antidepressive piller gav vist humøret et lille løft osv.  

Symptomerne er væk

I nogle tilfælde har medicin en vigtig funktion, men i de fleste tilfælde hjælper medicin ikke ud over at lindre på symptomer. Symptombehandling med medicin kan i nogle tilfælde være en stor hjælp, men kan også skabe et fundament for udvikling af kroniske sygdomme.

Der er mange eksempler på, hvordan medicin og evt. anden symptombehandling kan give umiddelbar lindring samtidig med, at den på den lange bane forværrer den underliggende årsag og begynder at forværre symptomer og tilstand.

Usund livsstil er den mest almindelige årsag til sygdomme og symptomer

En usund livsstil vil på længere sigt uundgåeligt give et hav af ubehagelige symptomer. Hvis vi forsøger at behandle disse symptomer med noget som helst andet end en sundere livsstil, øger vi risikoen for at udvikle alvorlige og kroniske sygdomme.

De fleste symptomer og skavanker skal ikke behandles, men fjernes med en sundere livsstil.

En mangeltilstand kan give mange ubehagelige symptomer, som forsvinder, når du i en periode har fået nok af det eller de manglende næringsstoffer fra kosten og/eller kosttilskud.

Hvis du spiser noget, du ikke kan tåle (fx på grund af allergi), er løsningen nogle gange så relativ simpel som at finde frem til de fødevarer, du ikke tåler eller ikke tåler ret godt, og udelade eller begrænse dem fra kosten.

Hvis du fx lider af træthed og koncentrationsbesvær på grund af kronisk søvnmangel, gælder det om at forbedre dine søvnvaner.

Hvis det er to kander stærk kaffe dagligt, der giver uro, nervøsitet, dårlig søvn og irritabilitet, skal koffeinmængden ned under det niveau, hvor den giver bivirkninger, før noget som helst andet vil hjælpe eller hjælpe ret meget.

Hvis du næsten konstant er i dårligt humør eller deprimeret, fordi en arbejdskollega er psykopat, og ser det som sin opgave at gøre livet surt for dig, vil en håndtering af den situation måske helt løse problemer med humøret eller tilbagevendende depressioner.

Der er mange eksempler.

Når naturlige helbredende processer intensiveres, kan der opstå ubehagelige symptomer

Vi kender det fra fx feber, hvor kroppen øger temperaturen, for at forbedre arbejdsbetingelserne for immunsystemet. Feber har en helbredende funktion, men føles ikke spor rart. Det er et af mange eksempler på, hvordan en proces, der hjælper dig med at blive rask, giver ubehagelige symptomer.

En del af de tilstande, vi betragter som sygdomme eller oplever som symptomer, er i virkeligheden tegn på en intensivering af helbredende processer — feber, diarre, appetitløshed, kvalme, opkast, smerter, hævelser, ømhed, en næse, der løber, og mange andre former for ubehag er eksempler på symptomer, der er eller kan være del af en helbredende proces.

De helbredende processer, som kroppen sætter i gang, og den måde kroppen reagerer på skader og trusler fra mikroorganismer, giver ofte ubehagelige symptomer, selv om de er gavnlige. Det er derfor næsten altid en fejltagelse at bekæmpe de ubehagelige symptomer, som er forbundet med helbredelse, ved at indtage medicin, naturmedicin, stimulanser, detox-produkter eller andet.

Det er ikke symptomerne, vi bør satse på at fjerne, men deres årsager (hvorefter symptomerne forsvinder af sig selv). Hvis ubehagelige symptomer er en del af en naturlig helbredende proces, gælder det i de fleste tilfælde om at give kroppen arbejdsro og de bedste betingelser til at fuldføre sine helbredende og vedligeholdende processer —uanset, hvordan vi har det under forløbet.

Livsstilsmedicin er del af løsningen

Hvor stort udbytte, du får fra de forbedrede vaner og livsbetingelser, afhænger næsten udelukkende af, om de helbredende processer uhindret får lov til at udføre deres arbejde.

Korrekt anvendt livsstilsmedicin kan i de fleste tilfælde vende forløbet af selv alvorlige sygdomme — ofte ved først at stoppe en forværring, dernæst resultere i gradvis forbedring over en længere periode og (når muligt) til sidst resultere i fuldstændig helbredelse.

Når symptomer er alvorlige, eller de ikke forsvinder efter relevante forbedringer i livsstilen, er det tid til en snak med lægen.

Gå til læge og bliv ordentlig undersøgt, frem for at følge tvivlsomme råd.

Hvis lægen ikke præcist kan sige, hvad der er galt, og ikke kan finde årsagen til dine symptomer (eller det hele mest udvikler sig til gætværk eller ordinering af medicin til lindring af symptomer), så snak med lægen om, hvilke muligheder, der er for flere undersøgelser. Flere blodprøver? Andre prøver? Henvisning til en specialist? Scanning?

I nogle tilfælde er det bare ikke muligt at finde en præcis årsag til symptomer, og det kan være bedre at acceptere, at årsagen er ukendt — frem for at acceptere gætteri eller tvivlsomme diagnoser — og satse på livsstilsændringer.

Heldigvis virker livsstilsmedicin ofte forbavsende godt, selv om vi ikke kender årsagen til de symptomer, vi oplever, og livsstilsmedicin kan bruges alene eller som et supplement til anden behandling. Derfor — og uanset om du modtager anden behandling eller ej — er det fornuftigt at satse på at gennemføre de ændringer i livsstil og livsbetingelser, som har en god chance for at give bedring, lindring eller helbredelse.

Læs mere om livsstilsmedicin her.