Plantestoffer som kosttilskud

Nogle af de plantestoffer (fytokemikalier), der findes i planter, kan isoleres og derefter indtages som ekstrakter i kosttilskud eller naturlægemidler.

I nogle tilfælde kan udvalgte plantestoffer, der er opkoncentrerede (fx som ekstrakter i kapsler) være en god hjælp. Men selv om du evt. indtager ekstrakter af udvalgte plantedele i kosttilskud, er det stadig vigtigt at få et stort udvalg af næringsstoffer og plantestoffer fra en sund kost.

I nogle tilfælde kan udvalgte plantestoffer kun indtages i en mængde eller i en form, der har den tilsigtede virkning, ved at opkoncentrere de aktive stoffer.

Et eksempel er produktet CurcuSym BOOST, hvor det aktive stof curcumin fra gurkemeje er blevet behandlet på en særlig måde, som angiveligt gør det aktive stof 185 gange mere tilgængelig for kroppens celler end almindelige ekstrakt. Et andet eksempel er EchinaGold, der indeholder et højkoncentreret ekstrakt af echinacea-planten.

Bortset fra de tilfælde, hvor ekstrakter har en dokumenteret eller sandsynlig virkning, er sikre at indtage, og det ikke er muligt at få de ønskede mængder aktive stoffer fra kosten, er det bedst blot at få en stor variation af alle gavnlige stoffer fra en sund og varieret kost.

Fordi urter og planteekstrakter ikke altid er sunde at indtage — i det mindste ikke for alle mennesker og især ikke over længere tid:

  • Tag kun kosttilskud med urter og plantestoffer i kortere perioder, og kun så længe, de gavner dig.
  • Tag ikke urteekstrakter forebyggende, medmindre ordineret at din læge eller du er helt sikker på, at de vil gavne dig.
  • Tag ikke multivitaminer, der er tilsat urter og urteekstrakter, medmindre du er sikker på, at du har brug for dem, og tag dem da kun i en kortere periode.