Naturlige vs. syntetiske vitaminer

Naturlige vs. syntetiske-vitaminer
Det er altid bedst at få vitaminer og andre næringsstoffer fra en sund kost.

Mange har den opfattelse, at vitaminerne i kosttilskud kommer fra fødevarer, og at det derfor er lige så godt at få vitaminer fra kosttilskud som fra maden — i det mindste, hvis de tager vitamintilskud fra en producent, som hævder, at deres produkter indeholder naturlige vitaminer.

Nogle producenter kan måske med rette skrive “indeholder naturlige kilder til vitaminer”, hvis et eller flere af vitaminerne er ekstraheret fra fødevarer. De undlader dog som regel at oplyse, at størstedelen af vitaminerne i pillen er syntetisk fremstillede.

Det er meget sjældent, at produkter udelukkende indeholder naturlige vitaminer, og det er aldrig tilfældet med tabletter, der indeholder mange forskellige vitaminer (fx en multivitamin eller B-complex). Det hævder producenterne da som regel heller ikke, da det ville være ulovlig markedsføring, men de kan benytte sig af formuleringer, der får kunderne til at tro det.

Hvis en multivitamin kun indeholdt naturlige vitaminer, ville den mindst være på størrelse med en golfbold.

Vitaminer i kosttilskud er næsten altid kemiske forbindelser, der er fremstillet i et laboratorium eller på en “vitaminfabrik”. Den kemiske struktur i syntetiske vitaminer svarer til eller ligger meget tæt op ad den, vi finder i madens vitaminer.

Selvom de fleste vitaminer i kosttilskud syntetiseres til den nøjagtige kemiske struktur som dem, vi får gennem kosten, og de normalt optages godt, er det stadig ikke lige så sundt som at få vitaminerne fra kosten.

___

Nedenfor kan du se nogle almindelige spørgsmål og kommentarer om naturlige vs. syntetiske vitaminer:

»(et firma) hævder, at alle deres vitamintilskud er 100 % naturlige. De er meget dyre. Hvordan kan jeg være sikker på, at vitaminerne rent faktisk er naturlige?«

Du kan være rimelig sikker på, at de ikke indeholder 100 % naturlige vitaminer.

Nogle virksomheder er specialister i at gå lige til grænsen for, hvad de må skrive. De må ikke skrive naturlige vitaminer på etiketten, medmindre produktet rent faktisk indeholder naturlige vitaminer.

Derfor ser du — med få undtagelser — heller ikke kosttilskud, hvor der står “Naturlige vitaminer” på etiketten. Producenter kan dog bruge formuleringer, der giver indtryk af, at vitaminerne er fødevareekstrakter, selvom det ikke er tilfældet.

»Vi optager naturlige vitaminer bedre end de syntetiske.«

Vi kan sagtens optage syntetiske vitaminer. For det meste optager kroppen syntetisk fremstillede vitaminer lige så godt som de naturlige, men der er få indtagelser. Fx er E-vitamin i formen d‑α‑tocopherol (naturlig) cirka dobbelt så biotilgængelig som dl‑α‑tocopherol (syntetisk), og D-vitamin i formen cholecalciferol (D3-vitamin, der betragtes som  naturlig) øger serum‑25(OH)D mere effektivt og har højere langtidsvirkning end ergocalciferol (D2-vitamin, som er syntetisk).

For de øvrige vitaminer (C, B‑kompleks, K mv.) er der ingen overbevisende dokumentation for en generel forskel i optagelse mellem naturlige og syntetiske former.

»Hvor kan man købe helt naturlige multivitaminer?«

Ingen steder. Det er helt umuligt at en multivitamin kun indeholder naturlige vitaminer (det ville gøre tabletterne kæmpestore og umulige at synke, selv hvis den daglige dosering blev fordelt over mange tabletter).

Du får helt naturlige vitaminer fra den mad, du spiser.

Du kan finde kosttilskud, hvor enkelte vitaminer er ekstraheret fra fx planter eller gærekstrakt, men disse er ofte isolerede og kemisk identiske med syntetiske varianter.

Isolerede næringsstoffer virker ikke på samme gavnlige måde (uanset om de er syntetiske eller naturlige), som når vi får vitaminer naturligt fra maden.

Samspillet mellem kostens næringsstoffer og andet i kosten har betydning for, hvordan og hvor godt de enkelte næringsstoffer optages og virker. Blandt andet derfor virker isolerede næringsstoffer i kosttilskud ikke lige så godt, som når du får dem fra kosten.

Fødevarekomponent, der har en bestemt virkning i kroppen, virker ikke nødvendigvis på helt samme måde, når den isoleres og indtages som kosttilskud. Ingen ved helt hvorfor, men en af forklaringerne er nok, at vitaminer, andre næringsstoffer og andet i maden indgår i et naturligt samspil, som kroppen er tilpasset gennem millioner af år. Det er ikke det samme, at få næringsstoffer fra kosten, som at få meget koncentrerede og isolerede næringsstoffer i en tablet.

I en fødevare virker de enkelte næringsstoffer ikke isoleret, men i et samspil med andre næringsstoffer og andre bioaktive komponenter, som i kombination og samlet set giver den sundhedsmæssige effekt af fødevaren.

»Det er bedst kun at tage tabletter med naturlige C-vitaminer som fx hyben C eller Acerola C.«

Selvom det faktisk er muligt at få C-vitamin fra acerola kirsebær eller hyben — også som kosttilskud — er det som regel ikke disse frugter, der er den primære kilde til produktets indhold af C-vitamin, men den tilsatte syntetiske C-vitamin.

Når et “Acerola C-vitamin”- produkt  indeholder rimeligt høje mængder C-vitamin, kan du regne med, at produktet indeholder syntetisk fremstillet askorbinsyre. Den naturlige C-vitamin fra fx hyben, acerola, citron mv. fylder alt for meget i en tablet til, at det er realistisk at fremstille en tablet med ret mange milligram C-vitamin fra disse naturlige kilder.

Acerola kirsebær skulle være den rigeste kilde til naturligt C-vitamin og derfor også den mest brugte i kosttilskud.

Logisk nok tror mange da også, at C-vitamin-produkter, der bærer navnet acerola, er udvundet af eller kommer fra acerola kirsebær.

Men det er altså lidt snyd!

Selv om der eventuelt er et flot foto eller illustration af acerola bær på glasset eller i en beskrivelse af produktet, er indholdet stort set altid syntetiske C-vitaminer, som eventuelt er tilsat pulveriseret acerola ekstrakt, så producenten kan slippe godt fra at kalde produktet “Acerola C-vitamin”. Næsten al eller al C-vitaminet i produktet er syntetisk fremstillet askorbinsyre.

Velsmagende acerola C-vitamin tyggetablet — er den naturlig?

Lad os tage et eksempel på en tekst for en “Acerola C-vitamin” med 300 mg C-vitamin:

“C-vitamin med acerola er en velsmagende tyggetablet indeholdende 300 mg vitamin C. Vitamin C findes naturligt i en lang række frugt og grøntsager og er involveret i mange af kroppens processer. Bl.a. er vitamin C medvirkende til et normalt immunsystem, at reducere træthed og udmattelse samt at beskytte kroppens celler mod oxidativt stress.”

Mange, der læser om dette produkt, får oplagt den opfattelse, at der er tale om naturlige C-vitaminer fra acerola og eventuelt andre frugter.

Nogle af ingredienserne er: C-vitamin (natriumascorbat, ascorbinsyre), Hybenpulver (Rosa canina L.) og Acerola ekstrakt (Malpighia glabra)

C-vitaminet i produktet stammer fra syntetisk fremstillet C-vitamin.

Hyben C indeholder vel naturligt C-vitamin fra hyben, ikke?

I forbindelse med et produkt, der indeholder 500 mg c-vitamin, står der … ” C 500 mg med hyben C-vitamin, …”

Altså C-vitamin fra hyben. Ikke?

I forbindelse med produktet står der også “Kilder: Friske frugter og grøntsager — især solbær, hyben, alle citrusfrugter, tomater, kartofler, alle kålsorter og bladrige grønne grøntsager.” Producenten nævner her blot nogle kilder til C-vitamin i fødevarer, selvom ingen af disse frugter og grøntsager findes i produktet, ud over en smule hyben for at give navn til produktet.

Kilden til de 500 mg C-vitamin er syntetisk C-vitamin.

Et andet produkt “C-vitamin 500 mg med hyben.” Det er mere korrekt, men alligevel tror mange, at C-vitaminet eller i hvert fald, at en større del af C-vitaminet i produktet kommer fra hyben. Man de 500 mg C-vitamin i produktet stammer fra syntetisk C-vitamin. Produktet er tilsat hybenpulver.

Læs også: Vitaminer og andre næringsstoffer fra kost og kosttilskud.