En kost med få kulhydrater giver ikke mere vægttab end en balanceret kost

En stor gennemgang af relevante studier viser, at der ikke er grund til at tro, at diæter med få kulhydrater giver større vægttab.

Forskerne sammenlignede studier af vægtreducerende diæter med lavt kulhydratindhold med vægtreducerende diæter med balanceret kulhydratindhold hos 6.925 overvægtige voksne mennesker. De konkluderede, at diæter med få kulhydrater ikke gjorde nogen forskel eller nævneværdig forskel i forbindelse med vægttab sammenlignet med en afbalanceret diæt med kulhydrater. 

Der var kun lille eller slet ingen forskel i vægttab og ændringer i kardiovaskulære risikofaktorer, når overvægtige og svært overvægtige deltagere uden eller med type 2 diabetes enten indtog en lav-kulhydrat eller balanceret-kulhydrat vægtreducerende diæt.

En diæt med få kulhydrater sammenlignet med en diæt med kulhydrater i op til to år fører ikke umiddelbart til nogen forskel i forhold til vægttab.

»Det er jo det, vi har prøvet at sige i lang tid, så det er fint, der kommer et Cochrane-review, der går standardiserede studier igennem og støtter tidligere undersøgelser og giver et overblik,« siger Anne Tjønneland, forskningsleder i Kræftens Bekæmpelses afdeling for Kost, Kræft og Helbred. ifølge en artikel om undersøgelsen på videnskab.dk.

»Det er rigtig godt at få det her frem. Mange mennesker har jo fået en opfattelse af, at hvis man skal tabe sig, skal man undgå kulhydrater – især brød. Mange undgår fuldkornprodukter, som, vi ellers ved, er meget vigtige for at holde vægten,« tilføjer hun.

Kilder:

Naude CE, Brand A, Schoonees A, Nguyen KA, Chaplin M, Volmink J. Low‐carbohydrate versus balanced‐carbohydrate diets for reducing weight and cardiovascular risk. Cochrane Database of Systematic Reviews 2022, Issue 1. Art. No.: CD013334. DOI: 10.1002/14651858.CD013334.pub2. Accessed 11 February 2022.

Videnskab.dk: Stort vægttabsstudie: En diæt med få kulhydrater er ikke bedre end en balanceret diæt

__________

Læs også:

Keto er ikke en god slankekur og kan være sundhedsskadelig.

Glykæmisk Indeks betyder kun lidt eller ingenting i forbindelse med vægttab.