Vitaminer

Vitaminer er en fællesbetegnelse for en række livsvigtige næringsstoffer, som kroppen ikke selv kan danne og som derfor skal tilføres med maden. De er alle nødvendige for at opretholder kroppens normale funktioner.

Sammen med enzymer er vitaminer nødvendige for korrekt optagelse og udnyttelse af proteiner, mineraler, fedtsyrer og andre stoffer i kosten — samt for vækst, udvikling, forplantning og mange andre funktioner. Derfor er de livsnødvendige, og derfor gælder det om at få nok af dem alle i kosten og eventuelt som kosttilskud.

Vitaminer er enten vandopløselige eller fedtopløselige.

De vandopløselige vitaminer

De vandopløselige vitaminer ophobes ikke i organismen. Overskud udskilles blot med urinen. Derfor vil selv et væsentlig overskud af de vandopløselige vitaminer sædvanligvis ikke give problemer. De vandopløselige vitaminer er B- og C-vitaminer.

De fedtopløselige vitaminer

De fedtopløselige vitaminer ophobes i leveren og i fedtvævet. De kan derfor lettere overdoseres. Ophobes de i store mængder kan der opstå bivirkninger. De fedtopløselige vitaminer er A-, D-, E- og K-vitaminer.

Eksempler på fedtopløselige vitaminer i webshoppen:

Det er sjældent, at vi i Danmark mangler A-, E- og K-vitaminer.  D-vitaminmangel er væsentlig mere almindelig.

Høje doser af vitaminer

Når vitaminer indtages i væsentlig højere doser, end den anbefalede daglige tilførsel (ADT), får de ofte en anden eller i hvert fald stærkere virkning, end de normalt har. Derfor anvendes kosttilskud med høje doser af bestemte vitaminer mv. ofte af alternative behandlere og visse læger som en form for medicin.

Tilskud af meget høje doser vitaminer er næsten altid sikre, så længe doseringen på glasset overholdes eller indtagelsen foregår under kyndig vejledning, men vær alligevel på vagt.

Nogle vitaminer og mineraler har fx indflydelse på, hvordan andre vitaminer og mineraler optages og udnyttes i kroppen. Får du alt for meget af et bestemt vitamin, mineral eller fedtsyre, i nogle tilfælde kan kroppen komme til at mangle andre.

Meget høje doser bør anvendes med omtanke og kun så længe, de er nødvendige. Ekstra høje doser anvendes som regel kun i en kortere periode med det formål hurtigt at fjerne en mangeltilstand.