Mælkeprodukter og grønt er rig på calcium
Calcium – for knogler, muskler og nerver
Calcium har ikke alene betydning for knogler, muskler og nerver, men indgår i en lang række vigtige processer i kroppen.
Får du nok?
Der er rimelig stor forskel på, hvad de forskellige lande anbefaler som den daglige tilførsel af calcium.
I USA anbefaler de 1.000 mg dagligt, i England 700 mg og i Danmark 800 mg for voksne.
Forskellen afspejler, at man ikke er helt sikker og/eller, at nogle lande indregner en større sikkerhedsmargen end andre.
Hvis du fravælger for meget sukker, slik, sodavand, alkohol, kun indtager lidt salt, spiser mange grøntsager, får nok D-vitamin, dyrker motion, og på andre måder har en knoglevenlig livsstil, kan du sandsynligvis klare dig med mindre end de anbefalede 800 mg dagligt.
Drikker du meget kaffe, indtager for meget salt eller der er andre kalk- og knoglefjendtlige faktorer i din livsstil, bør du satse på, at din kost mindst indeholder de anbefalede 800 mg og gerne mere.
Mange kan altså klare sig med mindre end 800 mg, og andre har brug for mere end 800 mg daglig. Følg de officielle anbefalinger for at være på den sikre side, med mindre du ved, hvad du foretager dig.
Eksempler på mangelsymptomer
- Børn: Engelsk syge (rachitis) dvs. bløde og deforme knogler.
- Voksne: Osteoporose eller knogleskørhed. En snigende afkalkning af knoglerne, som personen og lægen eventuelt først opdager, efter et knoglebrud.
- dårlige tænder, tandforfald
- prikkende-stikkende fornemmelser i fingre, hænder eller omkring læberne
- muskelkramper — lige fra lette kramper i få muskler til alvorlige kramper i hele kroppen
- muskeltræthed
- mavekramper (kolik)
- hovedpine
- træthed, slaphed
- eksem
- sprøde og rillede negle
- forstyrret hjerterytme
- søvnløshed/forstyrret søvn
- forhøjet blodtryk
- ved længere tids mangel øges risikoen for grå stær.
- irritabilitet, uro
- angst
- mentale forstyrrelser
- personlighedsforandringer.
Hvis du oplever nogle af disse mangelsymptomer, betyder det ikke nødvendigvis, at du mangler calcium. Det er blot en mulighed. Tjek din kost. Ret på din kost, hvis det er nødvendigt og/eller tag kosttilskud med calcium.
Nok calcium uden mælk og ost
De fleste danskere får en stor del af deres calcium fra mælk og mælkeprodukter.
Flere og flere fravælger dog mælk for dyrenes skyld eller af sundhedsmæssige og miljømæssige grunde.
Nogle af de stærkeste argumenter imod mælk er den negative påvirkning produktionen har på vores klima og den måde som moderne industrilandbrug behandler (mishandler) dyrene på.
Rent sundhedsmæssigt er mælk mere kompliceret.
Mælk er rig på næringsstoffer, samtidig med at den også er rig på mættet fedt og andet, som kan give problemer — især for nogle mennesker.
Der er gode og relevante argumenter for at fravælge eller væsentlig nedsætte indtagelsen af mælk- og mælkeprodukter, når blot du sørger for at få nok calcium fra andre kilder. Hvis du derimod får for lidt calcium (eller for lidt af de andre næringsstoffer, som mælk indeholder), efter du har fravalgt mælk, kan det på sigt give alvorlige problemer.
Calcium er så vigtig for hele kroppen, at mængden af calcium i blodet er meget nøje og præcist reguleret. Hvis du over lang tid får for lidt calcium i din kost, vil det langsomt afkalke dine knogler og på et tidspunkt give knogleskørhed.
Calcium fra vegetabilske fødevarer
Som du kan se i tabellen over kalk i vegetabilske fødevarer på vegetarkost.dk, er det ikke så svært at få nok calcium i kosten, selv om du udelader mælkeprodukter. Det kræver blot lidt opmærksomhed, indtil du har lært, hvilke vegetabilske fødevarer, der er rige på calcium, og hvordan du sammensætter en kost, der indeholder nok.
Vegetabilske fødevarer er samtidig rige på andre gavnlige næringsstoffer og plantestoffer.
Calcium uden mælk
Calcium uden mælk er en kogebog til alle, som helt eller delvist fravælger mælk og mælkeprodukter.
Bogen viser, hvordan du let kan tilrettelægge en sund, nem og lækker plantebaseret kost, der indeholder nok calcium fra planter.
Opskrifterne i bogen er nemme at lave og helt uden animalske ingredienser. Hardback. Flotte og lækre opskrifter. 124 sider.
Læs mere om bogen her.