Det er mest hjernen, der regulerer vægten

I et grundigt studie gennemgik og analyserede nogle af verdens førende fedmeforskere relevante undersøgelser og kom blandt andet frem til:

  • at øget forekomst af fedme ikke primært skyldes svag viljestyrke, unøjagtig kalorietælling, sultne fedtceller eller for mange kulhydrater i forhold til fedt i kosten.
  • at hjernen regulerer vægten (hovedsageligt under vores bevidsthed) ved at kontrollere fødeindtagelse under indflydelse af interne signaler (hormoner, stofskiftet og nervesystemet) og som reaktion på kroppens energibehov og ikke mindst det madmiljø, der omgiver os.
  • at omfattende ændringer i fødevaremiljøet i løbet af de seneste årtier har ført til øget fødeindtagelse og øget forekomst af fedme. Faktisk er den mest sandsynlige årsag til stigende forekomst af fedme en øget tilgængelighed og markedsføring af en bred vifte af billige, bekvemme, energitætte, ultraforarbejdede fødevarer, der er rige på fedt og sukker, som har et lavt protein- og fiberindhold og som ofte købes og indtages i store portionsstørrelser.

Kilde: Kevin D Hall m.fl. The energy balance model of obesity: beyond calories in, calories out, The American Journal of Clinical Nutrition, 2022;, nqac031, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqac031

Læs mere om ultraforarbejdede fødevarer.

En række af de tips, du kan læse i bogen Effektive Slanketips omhandler og giver tips til at klare netop de problemer, der beskrives i undersøgelsen.

Bogen kan også købes via din boghandler og kan snart lånes på biblioteket.