Motion giver sundere fedtceller som kan være med til at forhindre sygdomme

Biologer fra Københavns Universitet har undersøgt sammenhængen mellem aldring, motion og fedtvævets funktion hos danske mænd.

Deres forskning viser, at vores fedtvæv spiller en vigtig rolle for vores sundhed. Men fedtvævet mister sin funktion med alderen, og det kan blandt andet føre til type 2 diabetes, overvægt og kræft.

Et højt motionsniveau livet igennem ser ud til at kunne modvirke den dårlige udvikling.

Små kraftværker inde i fedtcellerne (mitokondrier) omdanner kalorierne fra maden og forsyner cellerne med energi. Metokondrierne skal fungere optimalt for at opretholde livsprocesserne i cellerne.  

Når mitokondrierne producerer energi producerer de også snavs, som cellen skal af med igen, så det ikke skader cellerne og fører til en lang række sygdomme som fx kræft, diabetes, hjerte-kar-sygdomme og Alzheimers. I mitokondrier er snavset såkaldt frie iltradikaler, som kaldes ROS (Reactive Oxygen Species).

Forskerne fandt, at de mest trænede ældre har flere mitokondrier og dermed kan respirere mere og blandt andet udlede flere af de hormoner, der er vigtige for kroppens energibalance.

Mitrokondrierne i fedtcellerne hos ældre, der motionerer mere, danner også mindre snavs i cellerne, og er bedre til at komme af med det. Deres mitokondrier er bedre til at håndtere det snavs, der bliver produceret i fedtcellen, så det gør mindre skade.

Motion har med andre ord stor effekt på at holde fedtvævet sundt, hvilket sandsynligvis er med til at forhindre sygdomme.

Kilder:

Anders Gudiksen m.fl. Ameliorating Effects of Lifelong Physical Activity on Healthy Aging and Mitochondrial Function in Human White Adipose Tissue, The Journals of Gerontology: Series A, 2021;, glab356, https://doi.org/10.1093/gerona/glab356

Pressemeddelelse om undersøgelsen fra Københavns Universitet: Velfungerende fedt er måske nøglen til færre skavanker som gammel.

Kommentar:

Det er ikke kun, hvor meget fedt, vi bærer rundt på, der har betydning for vores sundhed, men også hvor sunde fedtcellerne er.

De fleste overvægtige vil kunne forbedre deres sundhed ved:

  1. at forbrænde noget af det overskydende fedt på kroppen ved at begrænse kalorieindtagelsen
  2. at gøre fedtcellerne sundere ved at dyrke mere motion.

Læs mere om et sundt vægttab.