Op til flere millioner mennesker dør nu årligt af antibiotikaresistens

1,2 millioner mennesker er konstateret døde af antibiotikaresistens i 2019, men tallet kan være så højt som 4,9 millioner, viser et stort studie.

Det bør få sundhedsministre til at spærre øjnene op, lyder det fra forskere.

Antibiotikaresistens er udråbt til at være en vores tids helt store trusler mod folkesundheden. Årsagen til antibiotikaresistens er vores forbrug af antibiotika til mennesker, men især et meget stort forbrug til dyr i landbruget.

I et interview på dr.dk/orientering fortæller professor i klinisk mikrobiologi Hans Jørgen Kolmos, at antibiotikaresistens er årsag til flest dødsfald i verden.

Superbakteriernes vækst skyldes især et kæmpe forbrug af antibiotika i kødindustrien. 70 % af al antibiotika går til produktion af kød.

Det er lykkedes sundhedsvæsnet at sænke forbruget, men forbruget er stadig stigende i kødindustrien.

Verden er nu i en situation, hvor antibiotikaresistens gør, at almindelige sygdomme som fx lungebetændelse ikke altid kan behandles. Det betyder, at mennesker verden over nu i stigende grad dør at sygdomme, der tidligere kunne behandles med antibiotika.

Hvis vi spiser mindre kød, er vi med til at sænke antibiotikaforbruget og dermed mindste forekomsten af antibiotikaresistens.

Sund levevis er indirekte med til at forhindre antibiotikaresistens

En sund levevis, hvor vi spiser plantebaseret og mindre kød, vil også fremme en sund tarmflora, som hjælper mod mange infektioner, og derved gør antibiotika unødvendig. Det bedste forsvar mod dårlige bakterier — inkl. resistente bakterier — er at værne om de gode bakterier i tarmene.

Kilder: videnskab.dk, dr.dk/orientering (fra 57:00 til 1:07 i videoen).

Læs mere om sunde kostvaner.