Ultraforarbejdede fødevarer

ultraforarbejdede fødevarer

Ultraforarbejdede fødevarer er sundhedsskadelige og kan skabe afhængighed

For de fleste mennesker er den sundeste kostændring, de kan foretage, at begrænse indtagelsen af ultraforarbejdede fødevarer eller helt undgå dem.

Videnskaben viser tydeligt, at mange af de ultraforarbejdede fødevarer skader helbredet og fremmer en række sygdomme.

Ultraforarbejdede fødevarer er stærkt forarbejdede industriproducerede fødevarer, der ofte bliver tilsat forskellige stoffer (farvestoffer, smagsforstærkere, emulgatorer og konserveringsmidler), for at give en bestemt smag, konsistens og udseende. Ultraforarbejdede fødevarer har sædvanligvis også et højt indhold af tilsat sukker, fedt og/eller salt. De mangler også typisk forskellige næringsstoffer og kostfibre.

Nogle eksempler på ultraforarbejdede fødevarer, som der er god grund til at begrænse og helst helt fravælge, er: sodavand, langtidsholdbare brødprodukter, søde morgenmadsprodukter samt andre sukkerholdige og raffinerede kornprodukter, færdiglavede gryderetter, dehydrerede grøntsagssupper, kyllingnuggets, margarine, energibarer, de fleste former for snacks, færdiglavede desserter og buddinger, mange af de forarbejdede kødprodukter (bacon, skinke, salami, pølser, kødpålæg, hotdogs o.l.), samt en del veganske kød-, æg- og mælkeerstatninger.

Ultraforarbejdede fødevarer giver blandt andet problemer, fordi de spises hurtigere, tygges i kortere tid, giver mindre mæthed, kan fremme skadelige tarmbakterier, indeholder for få næringsstoffer, er tilsat potentielt skadelige stoffer, kan fremme inflammation og kan i nogle tilfælde skabe en afhængighedslignende tilstand.

Undersøgelser har fundet en sammenhæng mellem ultraforarbejdede fødevarer og højere risiko for fedme, højt blodtryk, højt kolesteroltal og nogle kræftformer. Der er også en sammenhæng mellem indtagelse af ultraforarbejdede fødevarer og risiko for hjerte-kar-sygdom og død.

Ultraforarbejdede fødevarer kan skabe afhængighed

Ultraforarbejdede fødevarer udgør et særligt problem. De indeholder nemlig ingredienser, som kan skabe en afhængighedslignende tilstand, hvis du har vænnet dig til at spise for meget af dem.

Der er flere grunde til, at ultraforarbejdede fødevarer kan skabe en form for afhængighed, som vi ikke vil komme nærmere ind på i denne omgang, men det er svært for alvor at indføre sunde kostvaner, hvis du er eller føler dig afhængig af usunde fødevarer.

To af de stærkeste våben imod næsten enhver form for afhængighed eller afhængighedslignende tilstande er at faste eller kun spise suppe- og råkost, indtil abstinenserne er forsvundet. Det er derefter let eller i hvert fald overkommeligt at undvære det, man tidligere var afhængig af.

Læs mere i e-bogen: Suppe- og råkostdage

Nogle af de ingredienser i ultraforarbejdede fødevarer, der risikerer at skabe en afhængighedslignende tilstand, er ganske almindelig sukker, salt og fedt, men i for store mængder.

Ud over, at det helt generelt er en god ide at vænne sig af med at spise for store mængder sukker, fedt og salt, vil det også gøre det lettere at fravælge ultraforarbejdede fødevarer.

___

En sund og næringsrig plantebaseret kost er bedst. Den kan indeholde mindre mængder animalske fødevarer, men den er fri for eller indeholder kun få ultraforarbejdede fødevarer. En sund plantebaseret kost indeholder alle vigtige næringsstoffer i optimale mængder.

Læs mere i e-bogen: Plantebaseret kost for alle.