Bedre smagsløg gør vægttab lettere og lettere at fastholde

Mere sensitive smagsløg gør det lettere at ændre kostvaner, og gør det lettere at undgå overspisning.

Et af de helt store problemer, som mange svært overvægtige har med at fastholde et vægttab, er, at de ikke rigtig føler sig mætte eller tilfredse med et måltid, før de reelt har spist for meget. De har lyst til mere mad og mad, der smager af mere, for at blive mætte og tilfredse med et måltid. Det kan blandt andet have noget at gøre med deres smagsløg. 

Ifølge en undersøgelse kan fedme sandsynligvis sløve smagsløgene, fordi fedme resulterer i færre smagsløg.

Et hold forskere fodrede i 8 uger gnavere med enten en almindelig kost bestående af kun 14 % fedt eller en fed kost, som bestod af 58 % fedt.

Efter de 8 uger havde overvægtige mus 25 % færre smagsløg end de normalvægtige mus.

Forskning har vist, at fedme øger inflammation, og denne nye undersøgelse understøtter en teori om, at den inflammation, der er forbundet med fedme, også er ansvarlig for et reduceret antal smagsløg.

Den kroniske inflammation, der er forårsaget af fedme, er altså sandsynligvis årsagen til smagsdysfunktion hos svært overvægtige mennesker, fordi inflammationen øger celledød i smagsløgene, samtidig med at den hastighed, hvormed nye smagsløgsceller bliver dannet i tungen, falder.[1]

Heldigvis kan forbedringer i kosten også forbedre smagsløgene. Fx viste en undersøgelse fra 2016, at svært overvægtige på en fedtreduceret kost øger deres smagsløgs følsomhed overfor fedtholdige fødevarer.

Forskerne mener, at smagsløg, der er mere sensitive overfor fedt, kan forhindre, at vi spiser for meget fed mad.

Undersøgelsen bygger på en tidligere undersøgelse fra det samme forskerhold, som fandt, at personer, der er mere følsomme overfor smagen af fedt, har tendens til at spise mindre, og at overvægtige har en svækket smag for fedt, som giver dem øget tendens til at spise fedtrige fødevarer.[2]

En undersøgelse fra 2012 viste, at svært overvægtige børn har mindre sensitive smagsløg end normalvægtige, og svækket evne til at identificere alle fem smage kan påvirke mængden af mad, der indtages.

Undersøgelsen tyder på, at en svækket evne til at skelne alle fem smage — bittert, sødt, salt, surt og umami — kan tilskynde os til at spise større mængder mad i et forsøg på at få en god smagsoplevelse.

Tidligere forskning tyder på, at øget følsomhed overfor forskellige smagsoplevelser kan bidrage til at reducere mængden af mad spist, fordi mindre mad er nødvendig for at få den samme smagsoplevelse.[3]

Mere sensitive smagsløg gør det lettere at ændre kostvaner, og gør det lettere at undgå overspisning.

Hvis du lider af svær overvægt, eller hvis du har tendens til at overspise — eller du ikke føler dig helt tilfreds med et måltid, før du reelt har spist alt for meget — kan suppe- og råkostdage være en rigtig fin løsning, fordi dine mere sensitive smagsløg efterhånden kan være med til, at du bliver mæt og tilfreds af mindre mad.

Læs mere i e-bogen: Suppe- og råkostdage.

___

Kilder:

[1] Andrew Kaufman, Ezen Choo, Anna Koh, Robin Dando. Inflammation arising from obesity reduces taste bud abundance and inhibits renewal. PLOS Biology. March 20, 2018. https://doi.org/10.1371/journal.pbio.2001959.

[2] Lisa P. Newman, Dieuwerke P. Bolhuis, Susan J. Torres and Russell S.J. Keast. Dietary fat restriction increases fat taste sensitivity in people with obesity. Obesity. Article first published online: 6 JAN 2016. DOI: 10.1002/oby.21357

[3] Johanna Overberg, Thomas Hummel, Heiko Krude, Susanna Wiegand. Differences in taste sensitivity between obese and non-obese children and adolescents. Arch Dis Child archdischild-2012-302363. Published Online First: 20 September 2012 doi:10.1136/archdischild-2011-301189