Mineraler og sporstoffer

Når vi snakker ernæring, er mineraler de grundstoffer, der indgår i levende organismer, og som kroppen skal have tilført med kosten. En lang række mineraler er vigtige for vores sundhed. Mineralerne kan fx hjælpe vitaminerne med at fungere, være byggesten i knogler og tænder, eller have andre funktioner (fx at regulere nervesystemet eller kroppens væske- og saltbalance).

Selv om det er nødvendigt, at kosten indeholder alle livsvigtige mineraler, er det også vigtigt, at det ikke bliver for meget af det gode. For store mængder af visse mineraler, eller hvis mineralindtaget er ude af balance, kan skade kroppen. Det er derfor særlig vigtigt ikke at overdrive med tilskud af mineraler. Mineralerne varetager mange forskellige funktioner i kroppen. Calcium indgår i knogler og tænder, jern i blodet, natrium og kalium er vigtige for cellernes funktion osv.

Det er meget lettere for kroppen at opmagasinere overskud af vitaminer til senere brug — eller skille sig af med overskuddet — end det er for kroppen at skille sig af med overskud af mineraler. Det er derfor især høje doser af mineraler, du skal være forsigtig med.

Du kan fx uden problemer indtage flere hundrede gange den anbefalede mængde B12-vitamin i kosttilskud, hvorimod blot få gange den anbefalede indtagelse af mineraler hurtigt bliver skadeligt for kroppen.

Både underskud og overskud af vitaminer og mineraler kan give problemer — i sjældne tilfælde endog alvorlige problemer. Gør hvad du kan for at være dækket ind via kosten og suppler med tilskud efter behov.

De mineraler og sporstoffer, som nogle mennesker mangler, kan være:

Calcium, magnesium, kalium (let at få fra kosten, mangel mest pga. for meget salt i kosten), zink, jern, jod og/eller selen.

Det er sjældent, at der forekommer mangel på andre mineraler, medmindre kosten er meget ringe sammensat.