Naturlægemidler

Nogle mennesker tager ukritisk lægemidler og naturlægmidler, når de får problemer med helbredet, men der er god grund til at tænke sig lidt om.

På samme måde, som du kun ønsker at tage konventionel medicin, når det er strengt nødvendigt, er det også bedst kun at tage naturmedicin, når du er rimelig sikker på, at den vil gavne, og du ikke kan se bedre løsninger.

Når et produkt er godkendt som et naturlægemiddel står det på etiketten, at det er et naturlægemiddel, hvilket betyder, at der er videnskabelig dokumentation for den beskrevne virkning.

Selv om naturlægemidler har langt færre og mildere bivirkninger end konventionel medicin, kan bivirkninger forekomme.

I mange tilfælde opleves en positiv virkning af naturmedicin, men at et virksomt stof kan lindre på et sygdomssymptom betyder ikke nødvendigvis, at det gavner sundheden, eller at det hjælper dig med at blive rask.

Naturmedicin kan i nogle tilfælde være udmærket, når den anvendes som erstatning for en mere risikofyldt medicinsk behandling, men det vigtigste er at tilvejebringe de bedste betingelser for kroppens helbredende processer.

Det største problem med lægemidler, naturlægemidler og urteekstrakter er, at disse præparater ofte  indtages med henblik på at blive rask eller opnå lindring, frem for at få gennemført de ændringer i vaner og livsstil, som har langt den største chance for at hjælpe.

Oplever du symptomer eller problemer med helbredet, så vurder først og fremmest, hvad du kan gøre for at støtte kroppens selvhelbredende processer ved at forbedre din kost, din livsstil og dine livsbetingelser. Brug aldrig naturlægemidler som erstatning for at ændre den livsstil og de livsbetingelser, der i størst udstrækning forbedrer kroppens helbredende evner, og øge chancerne for at opnår lindring eller blive rask.

Anvend naturlægemidler i kortere perioder, når den kan gavne og fx erstatte mere risikofyldt medicin (snak med din læge), men forstå samtidig, at sundhed opstår ved at fjerne årsagen til sygdom og ved at tilvejebringe de bedste livsbetingelser (ikke blot ved at tage et eller andet præparat). Læs og følg anvisningerne i bogen Hvordan rask. Læs evt. mere på livsstilsmedicin.dk


I mange tilfælde finder du de samme urter og ekstrakter, som naturlægemidler indeholder, i kosttilskud med urter og planteekstrakter.