Lidt om kalorier og kalorietæthed

Vi kan sige, at kalorier er en måleenhed for kroppens brændstof. Når din krop har brug for energi, forbrænder den kalorier fra sukker i blodet og/eller fra sine fedtdepoter.

Hvis du i en periode klarer at skabe et kalorieunderskud på 1.000 kcal dagligt, taber du omkring et kilo fedt om ugen. Du taber altså ca. (meget groft sagt) et kilo fedt for hver gang, du har forbrændt 7.000 kcal mere, end du har indtaget — i det mindste så længe, du har en del overskydende fedt i dine fedtdepoter.

Det lyder enkelt, men i praksis er det en kæmpe udfordring over længere tid at holde kalorieindtagelsen på et niveau, som både giver vægttab og forhindrer, at du tager på igen.

Læs mere i artiklen: Mest et spørgsmål om kalorier — og hvor de kommer fra.

Det vigtigste, vi kan forstå om kalorier i forbindelse med vægttab, er betydningen af kostens kalorietæthed (energitæthed).

Som beskrevet i bogen: Slankeværdi — nøglen til vægttab er kalorietæthed den vigtigste faktor, der afgør fødevarernes såkaldte slankeværdi.

___

Korte uddrag fra bogen Effektive Slanketips om emnet:

… “Både madens indhold af kostfibre og væske sænker kalorietætheden, og mange undersøgelser har vist, at reduktion af kostens kalorietæthed ved fx at tilsætte flere væskerige og fiberrige fødevarer som frugt og grøntsager til kosten, er forbundet med et væsentligt vægttab, selv når deltagerne ikke får besked på at begrænse deres indtagelse af kalorier.”

___

… “Hvis du gør en ihærdig indsats og holder ud, vil du efterhånden begynde at holde så meget af mad med lav kalorietæthed, at du til sidst ikke eller næsten ikke har lyst til usunde fødevarer.

Selv om du måske ikke i starten føler dig helt så mæt eller så “tilpas mæt” som tidligere, fordi maden er kaloriefattig, vil du forholdsvis hurtigt vænne dig til at være mæt på en mere let og behagelig måde …”

___

Den mest effektive måde af sænke kostens kalorietæthed på er ved at spise mange grøntsager.

Der er meget, du kan gøre for at øge mængden af grøntsager i kosten, men begynd med at tænke på grøntsager som det, der fylder mest i måltidet.

Hvis du samtidig nedtrapper indtagelsen af meget kalorierige og ultraforarbejdede fødevarer kan det hurtigt begynde at gøre en kæmpe forskel.