Ultraforarbejdede plantebaserede fødevarer er ikke sunde

Veganske ultraforarbejdede fødevarer får i stigende grad plads i butikkerne.

Spørgsmålet er, om ultraforarbejdede veganske og vegetariske produkter er lige så sunde, som mange tror.

Et af de helst store problemer er, at selv de værste erstatningeprodukter ofte bliver så smart markedsført, at mange let får den opfattelse, at de både er gode for klimaet og vores sundhed.

En del af disse produkter har et navn eller udseende, der signalerer ekstra sundhed eller naturlighed — også når de indeholder en række tvivlsomme ingredienser, som næppe er sunde.

Det er klart nok, at producenterne udvikler og fremstiller de produkter, som de regner med at kunne tjene flest penge på. For tiden og mange år frem vil der være et stigende marked for produkter, der kan erstatte animalske fødevarer.

Disse produkter skal helst ligne og smage som animalske fødevarer.

Det klarer producenterne ved at udføre forskellige tricks, der især inkluderer en kraftig forarbejdning af råvarer — samtidig med, at de tilsætter forskellige ingredienser, så smag og konsistens i videst muligt omfang minder om de animalske fødevarer, de efterligner.

Når produkter fremstilles med henblik på at være en erstatning for kød, kylling, fisk, ost, is, mælk, æg mv., bliver producenterne nødt til at bruge særlige forarbejdningsmetoder og tilsætningsstoffer samt udføre forskellige smarte tricks for at fremtrylle en smag og konsistens, der giver forbrugerne den oplevelse, som de er vant til fra animalske fødevarer.

Faktum er, at mange af disse fødevarer er stærkt forarbejdede og særdeles usunde.

Hvis du vil gøre noget godt for dyrene, klimaet, miljøet og din sundhed, så vælg rigtig mad. Tilbered (eller lær at tilberede) lækker og næringsrigtig plantebaseret mad fra gode råvarer.

Det er langt bedre for både klimaet og din sundhed end veganske ultraforarbejdede fødevareprodukter, der skal ligne og smage som animalske fødevarer.

Hvis du er ny i forhold til at ændre kosten i retning af en mere plantebaseret kost, kan et moderat indtag af disse erstatningsprodukter være gode som en overgang til en sundere plantebaseret kost. Men de fleste af disse produkter er næppe sundere eller ret meget sundere end de animalske fødevarer, de er fremstillet til at erstatte. Nogle er værre.

Vær at huske …

Ved at fravælge plantebaserede produkter af lav ernæringsmæssig kvalitet og med usunde ingredienser, og i stedet lave mad af sunde råvarer, er du med til at støtte de producenter, der blot producerer/sælger gode råvarer.

Hvis mange, der går over til en plantebaseret kost, også begynder at indtage flere næringsfattige og usunde ultraforarbejdede fødevarer, risikerer vi endda, at befolkningsundersøgelser på sigt vil begynde at vise, at der ikke er særlige sundhedsmæssige fordele forbundet med en plantebaseret kost.

Dine indkøb sender klare signaler til fødevareproducenter om, at vi gerne vil have et stort udvalg af plantebaserede produkter, men de skal være i orden — også ernæringsmæssigt og sundhedsmæssigt.

Læs mere om ultraforarbejdede fødevarer.