Zoneterapi og fodzonemassage — lær det selv

Zoneterapi minder om akupunktur, men i stedet for nåle anvendes faste tryk med fingrene på bestemte områder — især på fodsålerne. Disse områder kaldes reflekszoner, eftersom de antages at afspejle og påvirke dele af kroppen, der kan ligge langt væk fra zonerne.

Teorien er, at vi ved at behandle reflekszoner kan lindre eller afhjælpe problemer i de dele af kroppen, som reflekszonerne repræsenterer.

Der har været fremsat mange teorier i et forsøg på at forklare, hvordan eller hvorfor zoneterapi virker.

Den gængse opfattelse er, at svækkelse eller sygdom medfører, at føddernes reflekszoner bliver ømme. Ved derefter at trykke på eller massere de ømme zoner, forbedres cirkulation og energi til de organer og kropsdele, som reflekszonerne repræsenterer.

Det er dog en tvivlsom og udokumenteret opfattelse, som nok ikke holder vand.

Måske skyldes virkningen af zoneterapi blot en kombination af, at klienten har nogen at snakke med om sine problemer og det faktum, at de tusindvis af nerveender, der findes under fødderne, har forbindelse til alle dele af kroppen via rygmarven og hjernen.

Fodzonemassage

I et forsøg på at finde ud af, om det gjorde en forskel, hvilke zoner, der blev behandlet ved forskellige sygdomme, afprøvede jeg for mange år siden en meget simpel fremgangsmåde. Jeg trykkede eller masserede blot på de områder, der enten var ømme, eller som gav klienten velvære, når de blev masseret.

Selv om jeg ikke tog hensyn til reflekszoner og de organer, som de angiveligt påvirkede, var fremgangsmåden mindst lige så effektiv som almindelig zoneterapi.

Den grundlæggende ide er at finde områder, der er ømme, og derefter reducere ømheden med massage.

Det føles ofte rart at få masseret ømme og spændte muskler. Det samme er tilfældet med ømme og spændte områder på fodsålerne. Selv om det ofte handler mest om at finde og massere ømme zoner, er det endnu vigtigere at massere på den måde, som klienten føler sig bedst tilpas med.

Når du bruger fodzonemassage, fokuserer du på at give en god omgang fodmassage på de områder og zoner, som på en eller anden måde føles rart for klienten.

Zoneterapi eller fodzonemassage kombineret med livsstilsændringer — en unik kombination

Både zoneterapi og især fodzonemassage er særlig velegnede til at bruge i kombination med livsstilsændringer.

En behandling med zoneterapi eller fodzonemassage er nemlig en oplagt anledning til at snakke med klienten om livsstilsændringer, og i løbet af en række regelmæssige behandlinger støtte klienten i at gennemføre vigtige livsstilsændringer.

Diagnoser

De fleste zoneterapeuter har lært at bruge zoneterapi til at give en form for diagnose eller forklaring på, hvad der er galt med klienten — en såkaldt zoneterapeutisk diagnosticering — men det er helt umuligt at diagnosticere ud fra reflekszoner.

Der er som sagt ingen dokumentation for, at ømme reflekszoner reelt har relation til de organer, som det antages indenfor zoneterapi, eller at ømme zoner viser problemer med de pågældende organer.

Forkerte diagnoser fra zoneterapeuter giver grobund for mange unødvendige bekymringer hos klienter.

De bedste resultater med zoneterapi — eller den endnu simplere fremgangsmetode, som vi kalder fodzonemassage — opnås ved at fokusere på at give klienten en god omgang massage, der føles rart samtidig med at støtte klienten i at gennemføre relevante livsstilsændringer.

Læs mere og følg fremgangsmåden beskrevet i bogen Zoneterapi og fodzonemassage — lær det selv.