I et studie regnede forskere på, hvad der sker med en mands eller kvindes levetid, når de erstatter en “typisk vestlig kost”, der indeholder meget rødt kød og forarbejdede fødevarer, med en såkaldt optimeret kost — altså en kost, der indeholder væsentlig mindre rødt og forarbejdet kød samt mere frugt, grøntsager, bælgfrugter, fuldkorn og nødder.
Ifølge forskerne kan en kvinde, der begynder at spise optimalt i en alder af 20, øge sin levetid med lidt over 10 år. En mand, der spiser den sundere kost fra en alder af 20, kan tilføje 13 år til sit liv.
Jo tidligere i livet, vi ændrer kosten til en sundhedsmæssig optimal kost, desto flere leveår, kan vi regne med. Selv en 60-årig, der skrifter fra en usund til en sund kost, kan regne med 8 ekstra leveår i tillæg til de år, vedkommende ellers kan forvente at leve.
En 80-årig vinder 3 ekstra år i tillæg til de år, vedkommende ellers kan forvente at leve.
Kilde: Lars T. Fadnes, Jan-Magnus Økland, Øystein A. Haaland, Kjell Arne Johansson. Estimating impact of food choices on life expectancy: A modeling study. PLOS Medicina. February 8, 2022. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003889
Studiet viste, at den største gevinst opnås ved at spise mere bælgfrugter, fuldkorn og nødder og mindre rødt og forarbejdet kød, hvilket er på linke med en række andre studier, som har vist sundhedsmæssige fordele ved at skifte kødet eller noget af kødet ud med bælgfrugter, fuldkorn og/eller nødder.
Det er en stor udfordring for de fleste at gennemføre omfattende kostændringer, men det er overkommeligt for de fleste indføre nogle de væsentligste ændringer i kosten, og det vil gøre en stor forskel.
Læs mere under kost og kostvaner.