Forbedrede kostråd fra den amerikanske hjerteforening

En række forskere fik til opgave at opsummere den evidens, der understøtter kostanbefalinger til forbedring af kardiovaskulær sundhed og reduktion af risikoen for hjertekarsygdomme.

Efter at have gennemgået al videnskabelig litteratur om emnet, opstillede de 10 evidensbaserede råd:

  1. Juster på indtagelse og forbrænding af kalorier for at opnå og vedligeholde en sund kropsvægt.
  2. Spis masser af frugt og grøntsager, vælg et bredt udvalg.
  3. Vælg for det meste fuldkorn frem for raffinerede kornprodukter.
  4. Vælg sunde kilder til protein, hvilket betyder:
    • mest protein fra planter (bælgfrugter og nødder)
    • fisk og skaldyr
    • fedtfattige eller fedtfri mejeriprodukter i stedet for mejeriprodukter, der ikke er blevet fedtreduceret
    • hvis kød eller fjerkræ ønskes, vælg magre udskæringer og undgå forarbejdede kødprodukter.
  5. Brug flydende planteolier i stedet for tropiske olier (som kokos- og palmeolie), animalsk fedt (fx smør og svinefedt) og delvist hydrogeneret fedt.
  6. Vælg minimalt forarbejdede fødevarer i stedet for ultraforarbejdede fødevarer.
  7. Minimer indtaget af drikkevarer og fødevarer med tilsat sukker.
  8. Vælg og tilbered mad med lidt eller intet salt.
  9. Hvis du ikke drikker alkohol, skal du ikke starte; hvis du vælger at drikke alkohol, skal du begrænse indtaget.
  10. Overhold denne vejledning, uanset hvor maden tilberedes eller indtages.

Kilde: AHA SCIENTIFIC STATEMENT. 2021 Dietary Guidance to Improve. Cardiovascular Health: A Scientific Statement From the American Heart Association.
https://www.ahajournals.org/doi/pdf/10.1161/CIR.0000000000001031

Kommentarer:              

Det mest iøjnefaldende er måske, at den amerikanske hjerteforening nu tydeligt anbefaler hovedsageligt at få proteiner fra planter (bælgfrugter og nødder)!

De er også klar i mælet vedr. fedt/olie i kosten: “Robust videnskabeligt bevis viser de kardiovaskulære fordele ved kostens umættede fedtstoffer (flerumættede og monoumættede fedtstoffer), især når de erstatter mættet fedt og transfedt.”

Et andet meget vigtigt kostråd om at minimere indtagelsen af ultraforarbejdede fødevarer er også kommet med på listen med kostråd, der forebygger hjerte-kar-sygdomme.

Pressemeddelelse om undersøgelsen.

Læs mere om sund kost og sunde kostvaner.