Omega-6 øger ikke inflammation

Et nyt studie, der undersøgte blodniveauet af omega-6 hos tusindvis af forsøgspersoner, konkluderer og bekræfter, at omega-6 ikke øger inflammation.

Linolsyre (LA) er en essentiel omega‑6-fettsyre, som primært findes i vegetabilske olier og fedtrige vegetabilske fødevarer såsom planteolier, nødder og frø

Mange hævder, at omega-6 fedtsyrer kan fremme inflammation og derfor bør begrænses.

En ny undersøgelse offentliggjort i Nutrients giver ny indsigt i omega-6, og om det virkelig er den proinflammatoriske fedtsyre, som mange hævder, den er.

Der er i øjeblikket en øget interesse for sundhedseffekterne af planteolier, hvoraf mange er rige på linolsyre (LA). Mange har hævdet, at vestlige kostvaner indeholder “for meget” linolsyre, og at mange af vore dages sygdomme stammer fra det øgede indtag af linolsyre i løbet af det sidste århundrede.

Forskerne analyserede data fra Framingham Offspring Study, en velkendt forskningskohorte fra Boston-området. Framingham Offspring Study er et skelsættende langtidsstudie, der følger børn af deltagere i den oprindelige Framingham Heart Study for at undersøge genetiske og livsstilsfaktorer, der påvirker kardiovaskulær og metabolisk sundhed.

Undersøgelsen, der blev lanceret i 1971, har givet årtiers værdifuld indsigt i risiko for kronisk sygdom og forebyggelse. Kohortens stringens og kontinuitet gør den til en af ​​de mest pålidelige kilder til viden om sundhed på lang sigt.

Niveauerne af linolsyre og arachidonsyre (AA) (en flerumættet omega-6 fedtsyre, der findes i kød og animalske fedtstoffer) blev målt i de samme blodprøver som de 10 inflammationsrelaterede biomarkører hos 2700 individer. Forholdet mellem niveauerne af disse to omega-6 fedtsyrer og 10 separate blod-/urinbiomarkører for inflammation og oxidativ stress blev statistisk evalueret.

Efter justering (statistisk kontrol) for flere andre potentielt forstyrrende faktorer (alder, race, køn, rygning, blodlipidniveauer, blodtryk, kropsvægt osv.) fandt forskerne, at højere linolsyre-niveauer var forbundet med statistisk signifikant lavere niveauer af fem af de 10 biomarkører, og i ingen tilfælde var højere linolsyre relateret til højere niveauer af nogen biomarkør. For arachidonsyre var højere niveauer forbundet med lavere koncentrationer af fire markører, og ligesom linolsyre var der ingen statistisk signifikante sammenhænge med højere niveauer af inflammation/oxidation.

“Disse nye data viser tydeligt, at personer, der har de højeste niveauer af linolsyre (og arachidonsyre) i deres blod, er i en mindre inflammatorisk tilstand end personer med lavere niveauer. Dette fund er præcis det modsatte af, hvad man ville forvente, hvis omega-6 fedtsyrer var ‘proinflammatoriske’ — faktisk ser de ud til at være antiinflammatoriske,” udtaler forskeren William S. Harris.

“I den store strøm af nyhedshistorier om skadevirkningerne af planteolier — de primære kilder til linolsyre i kosten — opfordrer mange, at amerikanere reducerer indtaget af linolsyre. Dette er ikke en videnskabeligt baseret anbefaling, og denne undersøgelse — samt mange andre — peger i præcis den modsatte retning: i stedet for at sænke linolsyre-indtaget ser det ud til, at det er en sundere anbefaling at øge indtaget,” siger dr. Harris. “Disse resultater modsiger en fortælling, ikke tidligere forskningsresultater. Der er mange undersøgelser i den medicinske litteratur, der er i overensstemmelse med vores resultater her.”

Kilder:

• Lai HTM, Ryder NA, Tintle NL, Jackson KH, Kris-Etherton PM, Harris WS. Red Blood Cell Omega-6 Fatty Acids and Biomarkers of Inflammation in the Framingham Offspring Study. Nutrients. 2025; 17(13):2076. https://doi.org/10.3390/nu17132076

• Pressemeddelelse om undersøgelsen: New study shows omega-6 does not increase inflammation

Læs evt. mere om sunde kostvaner.