Sund kost uden for meget sukker forbundet med lavere biologisk alder

Forskere har fundet en sammenhæng mellem en sund kost (især når den indeholder meget lidt tilsat sukker) og en lavere biologisk alder på celleniveau.

Der blev observeret en klar sammenhæng mellem det, vi spiser, og epigenetisk aldring.
_____

Kort fortalt er epigenetisk aldring en proces, hvor de kemiske instruktioner på vores DNA ændres med tiden og dermed påvirker, hvordan vores krop fungerer, uden at den underliggende genetiske kode ændres. Kost, livsstil og miljøfaktorer kan påvirke de epigenetiske ændringer. Det betyder, at selvom vi ikke kan ændre vores gener, har vi alligevel indflydelse på, hvordan de påvirker os.
_____

Jo bedre, folk spiste, desto yngre så deres celler ud

Forskerne bemærkede dog, at selv når deltagerne spiste sundt, var hvert gram tilsat sukker, de indtog dagligt, forbundet med en stigning i deres epigenetiske alder. Det tilsatte sukker mindskede altså de positive effekter af en sund kost.

“De kostformer, vi undersøgte, stemmer overens med eksisterende anbefalinger til forebyggelse af sygdom og fremme af sundhed,” udtaler Dorothy Chiu, førsteforfatter af undersøgelsen. “Fra et livsstilsmedicinsk synspunkt er det bekræftende at se, hvordan overholdelse af disse anbefalinger kan fremme en yngre cellulær alder i forhold til den kronologiske alder.”

Undersøgelsen er en af ​​de første, der viser en sammenhæng mellem tilsat sukker og epigenetisk aldring.

Undersøgelsen hjælper med at uddybe vores forståelse af, hvorfor sukker er så sundhedsskadeligt, tilføjede undersøgelsens medforfatter Elissa Epel.

“Vi vidste, at høje niveauer af tilsat sukker er forbundet med forværret metabolisk sundhed og tidlig sygdom, muligvis mere end nogen anden kostfaktor,” udtaler Epel. “Nu ved vi, at accelereret epigenetisk aldring ligger til grund for dette forhold, og dette er sandsynligvis en af ​​mange måder, hvorpå overdreven indtagelse af sukker begrænser sund levetid.”

Forskerne analyserede madoptegnelser fra 342 kvinder med en gennemsnitsalder på 39 år. Derefter sammenlignede de deres kostvaner med deres biologiske alder, vurderet ud fra DNA-mønstre i spytprøver. De indtog i gennemsnit 61,5 gram tilsat sukker om dagen, selvom intervallet var stort: ​​fra 2,7 til 316 gram tilsat sukker dagligt.

Forskerne bedømte kvindernes kost for at se, hvordan den matchede et middelhavskostmønster – en kost rig på fødevarer med antiinflammatoriske og antioxidant-egenskaber.

Forskerne vurderede også kvindernes kost i forhold til det såkaldte Epigenetic Nutrient Index, som er baseret på næringsstoffer (ikke fødevarer), der er blevet forbundet med antioxidative eller anti-inflammatoriske processer og DNA vedligeholdelse og reparation. Disse omfatter vitamin A, C, B12 og E, folat, selen, magnesium, kostfibre og isoflavoner.
_____

Det Epigenetic Nutrient Index er typisk baseret på en kost, der er rig på grønne bladgrøntsager, friske frugter, fuldkornsprodukter, nødder, frø og fisk. Kosten har samtidig et lavt indhold af raffinerede sukkerarter, forarbejdede kødprodukter, mættet fedt og ultraforarbejdede fødevarer.
_____

Overholdelse af begge disse kostformer var signifikant forbundet med lavere epigenetisk alder, hvor middelhavsdiæten viste den stærkeste sammenhæng.

Forskerne undersøgte sukkerindtaget separat og fandt ud af, at indtagelse af fødevarer med tilsat sukker var forbundet med accelereret biologisk aldring, selv i en ellers sund kost.

“Eftersom epigenetiske mønstre ser ud til at være reversible, kan det være, at en reduktion på 10 gram tilsat sukker om dagen svarer til at skrue det biologiske ur tilbage med 2,4 måneder – hvis man holder sig til den ændring over tid,” udtaler medhovedforfatter og professor Barbara Laraia. “At fokusere på fødevarer, der er rige på vigtige næringsstoffer og med et lavt indhold af tilsat sukker, kan være en ny måde at motivere folk til at spise sundt og dermed leve længere.”

Kilder:

  • Chiu DT, Hamlat EJ, Zhang J, Epel ES, Laraia BA. Essential Nutrients, Added Sugar Intake, and Epigenetic Age in Midlife Black and White Women: NIMHD Social Epigenomics Program. JAMA Netw Open. 2024;7(7):e2422749. doi:10.1001/jamanetworkopen.2024.22749
  • Pressemeddelelse om undersøgelsen: Healthy diet with less sugar is linked to younger biological age.

Kommentar:

Både de danske sundhedsmyndigheder og WHO anbefaler, at sukkerindtaget – når det gælder tilsat sukker – maksimalt bør være 10 % af den samlede energi, man får fra kosten. WHO understreger, at en yderligere reduktion til under 5 % kan medføre ekstra sundhedsmæssige fordele.

Rigtig mange af de produkter, vi typisk kan købe i supermarkedet, er tilsat sukker, så det bliver hurtigt til sundhedsskadelige mængder.

Ved et dagligt energiindtag på ca. 2000 kcal svarer 5 % af energien til omkring 25 gram tilsat sukker om dagen. Danskerne indtager omkring 50 gram sukker dagligt i gennemsnit.

En almindelig teskefuld sukker svarer typisk til omkring 4 gram sukker.

Læs mere om sunde kostvaner.