Usund mad på hospitaler og plejehjem underminerer både patienters og planetens sundhed

I verdens første omfattende undersøgelse, der evaluerer både den ernæringsmæssige kvalitet og det miljømæssige fodaftryk af mad, der serveres på sundhedsinstitutioner, vurderede forskere menuer og data om fødevareindkøb fra to hospitaler og tre plejehjem af gennemsnitlig størrelse i Tyskland. Disse institutioners madservice afspejler sandsynligvis den, der findes på mange sundhedsinstitutioner i lande med høj indkomst.

“Vi fandt ud af, at måltiderne indeholdt for få sunde plantebaserede fødevarer såsom grøntsager, frugt, fuldkorn og bælgfrugter, og for mange raffinerede kornsorter, tilsat sukker, salt og mættede fedtstoffer,” siger Lisa Pörtner, undersøgelsens hovedforfatter. “Dette fører til en utilstrækkelig tilførsel af næringsstoffer og lav kostkvalitet.”

På alle de analyserede institutioner var måltiderne kritisk under det anbefalede daglige indtag af vigtige næringsstoffer såsom folat, kalium og vitamin B6, og maden på plejehjemmene manglede også protein.

“Kalorier fra sunde plantebaserede fødevarer udgjorde mindre end en femtedel af kalorieindtagelsen i alle institutioner, hvilket er langt lavere end de 80 procent, der anbefales i Planetary Health Diet,” tilføjer Pörtner.

Over 20 procent af kalorierne kom fra raffinerede kornprodukter, og rødt kød tegnede sig for 10 til 17 procent af kalorierne – hvilket resulterede i en dårlig samlet kostkvalitet.

Animalske fødevarer som rødt kød og mejeriprodukter, var også store bidragydere til negative miljøpåvirkninger, herunder drivhusgasemissioner, ændringer i arealanvendelsen og vandforurening.

“Vores resultater tyder på, at mad serveret i sundhedsvæsenet udgør en sundhedsrisiko, hvis den indtages på lang sigt, da usunde kostvaner er en væsentlig årsag til kronisk sygdom,” forklarer Nathalie Lambrecht fra Stanford University. “Dette er særligt bekymrende, da sundhedsinstitutioner bør være rollemodeller for sunde kostvaner. Derudover finder vi, at deres fødevareservice bidrager til miljøforringelse og klimaforandringer – som også truer med at underminere sundheden,” tilføjer Lambrecht.

Forfatterne konkluderer, at væsentlige ændringer i fødevareservice i sundhedsvæsenet er afgørende for at beskytte både menneskers og planetens sundhed.

Løsningen er at reducere forbruget af animalske fødevarer og samtidig øge indtaget af sunde, plantebaserede muligheder.

Forskerne anbefaler obligatoriske ernærings- og bæredygtighedsstandarder for sundhedsinstitutioner – sammen med regelmæssige vurderinger af fødevarekvalitet og miljøpåvirkning – som vigtige løftestænger til at forbedre sundheden og beskytte planeten.

Kilder:

___

Undersøgelsen er foretaget i Tyskland, men vi har afgjort en lignende situation i Danmark.

Læs mere om sunde kostvaner.