Ny forskning viser, at de, der indtager en bred vifte af fødevarer rige på flavonoider, såsom te, bær, mørk chokolade og æbler, kan sænke deres risiko for at udvikle alvorlige helbredstilstande og potentielt øge deres levetid.
Resultaterne afslører, at øget mangfoldighed af flavonoider i din kost kan hjælpe med at forhindre udviklingen af sygdomme som type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme, kræft og neurologiske sygdomme.
Undersøgelsen fulgte over 120.000 deltagere i alderen fra 40 til 70 år i mere end et årti. Det er den første undersøgelse af sin art, der tyder på, at det er en fordel at indtage en bred vifte af flavonoider ud over blot at indtage en stor mængde.
Førsteforfatter og medleder af undersøgelsen, dr. Benjamin Parmenter: “Et flavonoidindtag på omkring 500 mg om dagen var forbundet med en 16 % lavere risiko for dødelighed af alle årsager samt cirka 10 % lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og luftvejssygdomme. Det er nogenlunde mængden af flavonoider, som du ville indtage i to kopper te.”
Dr. Parmenter tilføjede dog, at de, der indtog den bredeste mangfoldighed af flavonoider, havde en endnu lavere risiko for disse sygdomme, selv når de indtog den samme samlede mængde. I stedet for bare at drikke te, er det fx bedre at spise en række flavonoidrige fødevarer for at dække dit indtag, fordi forskellige flavonoider kommer fra forskellige fødevarer.
“Vi har i nogen tid vidst, at højere indtag af flavonoider i kosten — som er kraftfulde bioaktive stoffer, der er naturligt til stede i mange fødevarer og drikkevarer — kan reducere risikoen for at udvikle hjertesygdomme, type 2-diabetes og neurologiske tilstande som Parkinsons,” udtaler studieleder professor Aedín Cassidy.
“Vi ved også fra laboratoriedata og kliniske undersøgelser, at forskellige flavonoider virker på forskellige måder. Nogle forbedrer blodtrykket, andre hjælper med kolesteroltal og mindsker inflammation. Denne undersøgelse er signifikant, da resultaterne indikerer, at indtagelse af en større mængde og bredere diversitet har potentialet til at føre til en større reduktion af dårligt helbred end blot en enkelt kilde.”
Professor Tilman Kuhn, medleder og medforfatter, bemærkede, at vigtigheden af mangfoldighed af flavonoidindtag aldrig er blevet undersøgt før nu, hvilket gør denne undersøgelse meget vigtig, da resultaterne stemmer overens med populære påstande om, at farverig mad er uvurderlig for at opretholde et godt helbred.
“At spise frugt og grøntsager i en række forskellige farver — inklusive dem, der er rige på flavonoider — betyder, at du er mere tilbøjelig til at få de vitaminer og næringsstoffer, du behøver for at opretholde en sundere livsstil,” udtaler han.
Kilder:
• Pressemeddelelse: Tea, berries, dark chocolate and apples could lead to a longer life span, study shows
• Parmenter, B.H., Thompson, A.S., Bondonno, N.P. et al. High diversity of dietary flavonoid intake is associated with a lower risk of all-cause mortality and major chronic diseases. Nat Food (2025). https://doi.org/10.1038/s43016-025-01176-1
Kommentar:
Flavonoider er en gruppe af mange forskellige plantestoffer.
Vi finder flavonoider i stort set alle vegetabilske fødevarer. Når du spiser en varieret planterig eller plantebaseret kost, får du derfor nok flavonoider og mange forskellige flavonoider. Du kommer let op på mindst 500 mg flavonoider i din daglige kost.
Følger du blot nogenlunde de officielle kostråd (inkl. en varieret planterig kost, der indeholder godt med frugt og grønt), får du mere end 500 mg af forskellige flavonoider.
Du kan også vælge at gøre kosten endnu rigere på flavonoider og andre gavnlige plantestoffer ved at spise endnu mere plantebaseret end beskrevet i de officielle kostråd.
Mange flavonoider fungerer som pigmenter, der giver rød, blå og lilla farve til frugt og grønt. Derfor er farverige frugter og grøntsager rige på flavonoider.
Jo dybere farve, desto mere sandsynligt er det, at fødevaren er flavonoid-rig. Mørke bær (fx solbær, blåbær, brombær og kirsebær) og sorte ris hører til blandt de mest koncentrerede kilder.
Almindelige grønne grøntsager indeholder også betydelige mængder. Æbler, citrusfrugter og mange andre almindelige frugter og grøntsager indeholder en del flavonoider. Også fx te og mørk chokolade er rig på flavonoider.
Det er altså let at få rigelige mængder og en god variation af flavonoider i en sund og planterig kost.
Læs mere om sunde kostvaner her.