Her i landet indtager vi de fleste kornprodukter i form af brød. Vi spiser store mængder franskbrød, rundstykker, pizzabunde, pitabrød, burgerboller, wienerbrød, kager o.l. — hvor det hele eller næsten det hele er bagt af fintmalet, forarbejdet hvedemel.
Problemet med at spise så meget brød bagt af hvidt mel er, at brødet er blevet berøvet en stor del af deres vitaminer, mineraler, sunde fedtsyrer, fibre og andet godt under forarbejdningen.
Den slags brød er næringsfattige, kan forstyrre blodsukkerbalancen og kan på sigt gå ud over helbredet. Det fremmer også tendensen til at indtage for mange kalorier.
Ægte fuldkornsbrød, som udelukkende er bagt af fuldkornsmel, er derimod fiberrige, næringsrige, en god kilde til en række gavnlige plantestoffer og mætter godt.
Mennesker, der spiser fuldkornsprodukter, har lavere forekomst af diabetes, hjerte-kar-sygdomme og visse kræftformer, sammenlignet med dem, der spiser mere raffinerede kornprodukter.
Ved at skifte det almindelige brød ud med fuldkornsbrød kan de fleste derfor med et slag væsentlig forbedre deres kost.
Fuldkornsmærket kan snyde
Selv om de fleste brød med fuldkornsmærket er sundere end brød uden fuldkornsmærket, betyder fuldkornsmærket ikke nødvendigvis, at brødet er sundt eller særlig sundt.
Det er sundere kun eller næsten kun at vælge brød, der er 100% eller tættere på 100% fuldkornsbrød, end brød med fuldkornsmærket, som indeholder væsentlig mindre fuldkorn.
Det er stort set umuligt at finde ægte fuldkornsbrød hos bageren eller i supermarkedet. Næsten alle de brød, du kan købe, som indeholder kerner og ser mørkere ud, er ikke fuldkornsbrød. De er som regel hovedsagelig bagt af hvidt hvedemel uden skaldele. Selv om bageren smider lidt kerner i dejen, bliver brødet ikke til et fuldkornsbrød af den grund.
Mange brød indeholder en vis procentdel fuldkornsmel, men at noget af melet er fuldkornsmel gør højst brødet til et delvist fuldkornsbrød. Fuldkornsmærket betyder, at mindst 50 procent af brødet er bagt af fuldkornsmel. Men der er stor forskel på et brød, der er bagt af 50% fuldkornsmel og 50 % raffineret hvidt mel og et fuldkornsbrød, der udelukkende er bagt af fuldkornsmel.
100 % eller næsten 100 % fuldkornsbrød, der er bagt på den rette måde, indeholder flere antioxidanter og andet godt, end brød bagt af raffineret mel, eller hvor halvdelen er raffineret hvidt mel. De både smager bedre, mætter bedre og er en del sundere.
Opskrifter
Du finder de bedste opskrifter på ægte fuldkornsbrød i e-bogen Mortens bagebog.
Du kan også låne e-bogen gratis via ereolen.dk.