Er din mad næringsfattig pga. udpint landbrugsjord?

Det korte svar: Nej.

Det er ikke en ualmindelig påstand fra forhandlere af kosttilskud, at moderne dyrkningsmetoder har udpint landbrugsjorden.

Denne udpining af jorden betyder — påstås det — at frugt, grøntsager og andre dyrkede fødevarer indeholder alt for få næringsstoffer, og det derfor er nødvendigt at tage kosttilskud for at få nok af alle næringsstoffer.

Argumentet om at tage kosttilskud med vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, fordi vi ikke længere kan købe næringsrige fødevarer, falder helt til jorden, efter selv et overfladisk studie af emnet.

Der er ikke noget, som tyder på, at indholdet af vitaminer og mineraler i frugt, grøntsager og kornprodukter er faldet, og der er ikke hold i påstanden om færre næringsstoffer i fødevarerne pga. udpint landbrugsjord.

Jeg har skrevet om det flere gange tidligere. Blandt andet i disse artikler:

Det har ikke nogen praktisk betydning, om enkelte fødevarer indeholder lidt mindre eller lidt mere af bestemte næringsstoffer, end de gjorde tidligere. Der er generelt set ingen relevante forskelle på næringsindholdet i fødevarer nu i forhold til tidligere. (Læs artiklerne ovenfor og de undersøgelser, jeg linker til).

Det, som har den helt store betydning, er vores valg af fødevarer:

Vi kan vælge at spise fødevarer, der indeholder alle de vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer og plantestoffer, vi har brug for.

Vi kan vælge at spise dårlige og næringsfattige fødevareprodukter, og derfor risikere mangler på adskillige vitaminer, mineraler og andet, vi har brug for.

Når fødevareindustrien ødelægger vores mad, kan den blive næringsfattig og på andre måder usund. Det er klogt så vidt muligt at fravælge ultraforarbejdede fødevarer.

Det bedste, du kan gøre, er:

  1. Vælg så vidt muligt fra sunde frugter, grøntsager, fuldkornsprodukter, bælgfrugter og nødder.
  2. Tag kosttilskud, hvis du mistænker, at din kost alligevel ikke indeholder nok af alle næringsstoffer, eller hvis det af helbredsmæssige eller andre grunde er en fordel eller nødvendigt at tage tilskud med udvalgte næringsstoffer.

Der er mange individuelle situationer, som gør det relevant at tage kosttilskud. Både en persons tilstand og valg af fødevarer spiller en afgørende rolle for, hvilke kosttilskud, der vil gavne. Men det er en falsk påstand, at vores sunde fødevarer som frugt, grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter og nødder mangler næringsstoffer.

De er proppet med sunde og gavnlige nærings- og plantestoffer.