Nordisk kost sænker kolesterol og blodsukker — også uden vægttab

Nordisk kost er sund for os og kan forebygge en række sygdomme.

Nu viser et nyt studie, at nordisk kost kan sænke blodsukkeret og kolesteroltallet – også selv om deltagerne ikke taber sig.

Bær, grøntsager, fisk, fuldkorn, mejeriprodukter og rapsolie er hovedingredienserne i konceptet nordisk kost. Kosten mindsker overvægt og reducerer bl.a. risikoen for hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes, forhøjet blodtryk og højt kolesteroltal.

”Den gruppe, der var på nordisk diæt i et halvt år, blev markant sundere med lavere kolesterol, lavere samlet indhold af både mættet og umættet fedt i blodet og bedre regulering af blodsukkeret, sammenlignet med den anden gruppe. Vi holdt gruppen på nordisk kost vægtstabile, dvs. bad dem spise mere, hvis de tabte sig, og selv uden vægttabet kunne vi se en forbedring af sundheden,” forklarer Lars Ove Dragsted i en pressemeddelelse om undersøgelsen.

I stedet for vægttabet alene, peger forskerne på den unikke fedtsammensætning i nordisk kost, som en mulig forklaring på de store sundhedsfordele.

Læs mere på science.ku.dk

Kommentar:

Det er oplagt, at en nordisk kost er langt sundere end en mere almindelig kost, der indeholder meget kød, mættet fedt, raffinerede fødevarer mv.

Det er svært at vurdere, hvilke aspekter i kosten, der betyder mest og som i størst udstrækning forklarer de gavnlige virkninger ved en nordisk kost. Vigtigst er nok, at det er en plantebaseret eller planterig kost, der ikke indeholder ultraforarbejdede fødevarer.

Et godt bud er:

  • Frugt og grønt er en essentiel del af enhver sund kost. Bær hører til de sundeste frugter, vi har. De er proppet med gavnlige plantestoffer. De har en vigtig plads i den nordiske kost.
  • Fisk og rapsolie indeholder gavnlige fedtstoffer. Når fisk erstatter noget af kødet i kosten, og når rapsolie erstatter usunde fedtstoffer i kosten (inkl. mættet fedt), vil det give en langt bedre fedtsammensætning. Forskerne mener, at det forklarer nogle af de gavnlige virkninger.
  • Vi ved, at fuldkorn har mange sundhedsmæssige fordele. Det gælder især, når fuldkornsprodukter erstatter de raffinerede kornprodukter, som det er tilfældet i den nordiske kost.
  • Fravalget af ultraforarbejdede fødevarer er givetvis også en vigtig årsag til de store sundhedsmæssige fordele ved kosten.
  • Det har også betydning, at en nordisk kost indeholder mindre rødt og forarbejdet kød. Der er (så vidt jeg ved) endnu ikke foretaget undersøgelser, der sammenligner en nordisk kost med en mere eller mindre tilsvarende ren plantekost. Det bliver interessant at se resultatet af den type undersøgelser, når de kommer.

Der er væsentlig større forekomst af hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes, forhøjet blodtryk og højt kolesteroltal blandt svært overvægtige. Det er netop de sygdomme, som sunde kostvaner a la nordisk kost er med til at forebygge.

Dette er endnu en undersøgelser, der viser, at især svært overvægtige kan opnå mange sundhedsmæssige fordele ved at vælge en sund kost, uanset om de taber sig eller ej. Og der er dobbelt gevinst, når overvægtige opnår et vægttab baseret på sunde kostvaner.

Læs mere om sunde kostvaner.

Læs mere om Sikker slank-programmet.