Spørgsmål og svar om Frøolie (seed oil)

En læser spurgte om frøolie:

“Måske du kan hjælpe … der er meget modstridende påstande om rapsolies sundhedsværdi og jeg kan ikke finde ud af, hvad jeg skal tro. Har svært ved at afskrive den, men seed oils bliver jo nærmest gjort giftige. Den er så smuk og vokser jo lige udenfor døren! Er det forarbejdningen der gør forskellen på om den er hhv. god eller dårlig?”

Mvh Tine

Især på nettet er der flere meget aktive fortalere for, at mættet fedt (og kød) er sundt samtidig med, at de gør meget for at overbevise os om eller “bevise” at planteolier i form af frøolier er sundhedsskadelige.

Den videnskabelige konsensus er, at planteolier såsom olivenolie og rapsolie er sunde olier (især når de erstatter mættet fedt). Det er også grunden til, at de officielle kostråd og ernæringseksperter anbefaler rapsolie og andre planteolier frem for fx smør og andre kilder til mættet fedt.

___

Især i USA er ordene seed oils (frøolier) i de senere år blevet brugt som enten en fællesbetegnelse for vegetabilske olier (i folkemunde) eller (mere korrekt) som en betegnelse for de olier, der er udvundet af frø.

Eksempler på frøolier er rapsolie og solsikkeolie. Eksempler på ikke-frøolier er olivenolie og valnøddeolie. I forbindelse med at vurdere sundhedsværdien af olier er det ikke logisk at opdele planteolier i henholdsvis frøolie og ikke-frøolier.

I seriøs faglitteratur i USA bruges betegnelsen vegetabilske olier (vegetable oils) stadig langt hyppigst. I Danmark og i Fødevarestyrelsens beskrivelser og anbefalinger bruges ordet planteolier. Vi finder ingen dansk faglitteratur om ernæring, der opdeler planteolier i frøolie og ikke-frøolie.

De mest brugte planteolier i Danmark

De mest solgte planteolier i Danmark er rapsolie, olivenolie og solsikkeolie.

Solsikkeolie indeholder ca. 50–75 % linolsyre og er kendt for sit høje indhold af denne fedtsyre.

Olivenolie indeholder typisk omkring 3–21 % linolsyre, med en almindelig gennemsnitsværdi på ca. 8–10 %. Variationerne skyldes flere faktorer som sort, geografi og forarbejdning.

Rapsolie indeholder ca. 18–22 % linolsyre. Rapsolie udmærker sig især ved, at den også er rig på alfa-linolensyre (ALA), som er en vigtig omega-3 fedtsyre.

Af flere grunde betragtes økologisk og koldpresset rapsolie og ekstra jomfruolivenolie ofte som de sundeste planteolier.

Mange planteolier — inkl. frøolie — er rige på linolsyre

Linolsyre er en essentiel fedtsyre — altså en fedtsyre, som kroppen ikke selv kan producere, og vi derfor skal have fra kosten.

Linolsyre er en omega-6 fedtsyre, der findes i mange vegetabilske fødevarer og især i planteolier. Linolsyre er vigtig for opbygningen af cellemembraner og spiller en rolle i reguleringen af hudens vandgennemtrængelighed.

Linolsyre er langt den mest den almindelige omega-6 i planteolier og mange plantefødevarer.

Ufaglærte influencere og Robert F. Kennedy Jr. spreder især misinformation i USA

Den største strøm af misinformation om kost og sundhed kommer direkte eller indirekte fra influencere i USA. Særligt i de sidste ca. fem år er brugen af udtrykket seed oils steget kraftigt på sociale medier, i wellness-blogs og i nyhedsartikler (debatter om sundhed, inflammation, “seed-oil-free” produkter mv.).

Misinformation om ernæring og meget andet med relation til sundhed har i den grad taget til, efter Robert F. Kennedy Jr. blev nomineret til at stå i spidsen for flere sundhedsmyndigheder i USA.

Han er den mest fremtrædende person uden relevant faglig baggrund eller forståelse af videnskab, der spreder falske eller tvivlsomme oplysninger om blandt andet frøolie.

Han har været ekstra meget i medierne, hvor han omtaler frøolier som noget af det mest usunde i vores mad, fordi de, hævder han, er forbundet med alvorlige sygdomme.

Forvirringen og misforståelserne opstår, fordi mange meget forarbejdede og ultraforarbejdede fødevarer også indeholder linolsyre fra planteolie. Det er blot ikke linolsyren, der er problemet, med alt det andet disse fødevarer indeholder (for meget sukker, salt, transfedtstoffer, konsistensmidler, mættet fedt mv.).

Nutrition Made Simple om Robert F. Kennedy, Jr’s. udtalelser om frøolie

Dr. Gil Carvalho fra Nutrition Made Simple gennemgår i nedenstående video nogle af de misvisende udtalelser fra Robert F. Kennedy, Jr., der har skabt massiv forvirring på nettet — ikke mindst på sociale medier.

(kort resume på dansk efter videoen)

De vigtigste punkter fra videoen:

  • Den bedste forskning peger på, at frøolie er forbundet med lavere risiko for en række kroniske sygdomme.
  • Linolsyre, som er den vigtigste fedttype i de fleste frøolier, var i en undersøgelse forbundet med 15 % lavere risiko for blodpropper i hjertet og hjernen og 21 % lavere risiko for at dø af hjertesygdom.
  • I et stort studie, hvor man fulgte en halv million mennesker i 16 år, fandt man, at både rapsolie og olivenolie var forbundet med lavere risiko for at dø af alle årsager.
  • Nogle mener, at man bør erstatte frøolier med animalsk fedt som smør. Men smør er i studier forbundet med højere risiko for at dø af kræft. Når man erstattede smør og margarine med rapsolie, majsolie eller olivenolie, så man en lavere dødelighed — både samlet set, fra hjerte-kar-sygdomme, diabetes, kræft, lungesygdom og Alzheimers sygdom.
  • Et udbredt spørgsmål er: “Forårsager frøolier inflammation i kroppen?” En systematisk gennemgang af studier viser, at bekymringen om linolsyre som “inflammationsfremmende” ikke er understøttet af randomiserede forsøg.
  • Linolsyre øger ikke inflammationsmarkører. Tværtimod viser mange studier, at frøolier ofte mindsker inflammation i kroppen. De sænker LDL-kolesterol, forbedrer insulinfølsomhed og sænker niveauer af flere inflammationsmarkører som CRP og IL-6. Myten om, at frøolier er inflammatoriske, bliver gentaget på sociale medier uden dokumentation — selvom forskningen faktisk viser det modsatte.
  • Problemet er junkfood. Junkfood med frøolie er usundt. Junkfood uden frøolie er stadig usundt. Junkfood med smør i stedet for frøolie er stadig usundt — og faktisk værre ifølge årtiers forskning.

Er frøolier farlige?

I en længere video gennemgår ernæringseksperten Simon Hill sammen med en af verdens førende eksperter i fedtstoffer og hjerte-kar-sygdomme, dr Bill Harris, hvad videnskaben viser om frøolie.

Et ultrakort resume på dansk af nogle af de vigtigste punkter i videoen:

  • Forskning peger på, at det er en god idé at få mere linolsyre i kosten — ikke mindre. Højere linolsyre-niveauer i blodet ser ud til at være positivt.
  • Dr Harris mener, at olier fremstillet af nødder og frø er en af de bedste måder at få linolsyre på. Han påpeger, at nødder og frø er gode kilder, selv om de indeholder mindre linolsyre end olier.
  • I praksis får mange amerikanere deres linolsyre fra friturestegte fødevarer, bagværk og færdigvarer — altså produkter med både meget sukker og meget fedt, som tilfældigvis også indeholder linolsyre.
  • Det er sundest at spise mindre af de fødevarer, der indeholder både meget sukker og meget fedt, selvom de måske også indeholder linolsyre. Linolsyre kan være gavnligt, men de øvrige ingredienser i disse produkter er dårlige for os, og desværre forekommer de ofte sammen.

Relevante videnskabelige studier om planteolie og linolsyre

Ikke alle omega-6-fedtsyrer opfører sig ens: højere blodniveauer af linolsyre (den dominerende omega-6 i planteolier) var forbundet med lavere dødelighed, mens højere niveauer af andre omega-6-fedtsyrer (fx arachidonsyre fra animalske fødevarer) var forbundet med højere dødelighed for visse sygdomsgrupper. Undersøgelsen er observationsbaseret, så den peger på vigtige forskelle mellem omega-6-typer, men beviser ikke årsagssammenhæng (PMID: 39181205).

En stor metaanalyse af prospektive studier viste, at højere indtag og højere blodniveauer af linolsyre (LA) — den mest almindelige omega-6-fedtsyre i planteolier — var forbundet med lavere samlet dødelighed samt lavere dødelighed af hjerte-kar-sygdomme og kræft (PMID: 32020162).

Ikke alle n-6-fedtsyrer opfører sig ens. I et dansk prospektive undersøgelse målte forskerne indholdet af forskellige omega-6-fedtstoffer i fedtvæv (et mål for langtids-eksponering) hos 4.663 personer og fulgte dem i gennemsnit 21 år. De fandt, at en højere andel af linolsyre (LA) i fedtvævet var forbundet med lavere risiko for at dø i opfølgningsperioden — personer i den øverste kvartil havde cirka 24 % lavere dødelighed end dem i den nederste kvartil.

Omvendt var højere andel af arachidonsyre (AA) i fedtvævet forbundet med højere dødelighed (øverste vs. nederste kvartil: ca. 28 % højere risiko). Arachidonsyre er en omega-6 fedtsyre, der mest er knyttet til animalske fødevarer og til kroppens egen omsætning. Undersøgelsen tyder på at omega-6 fra planter (linolsyre) er gavnlig (også i større mængder), hvorimod omega-6 fra animalske fødevarer (arachidonsyre) er skadelig i større mængder.

Undersøgelsen er observationsbaseret, så den viser sammenhænge — ikke nødvendigvis årsagssammenhænge. Faktorer som kostmønster, sygdomstilstande eller genetik (hvordan folk omdanner LA til AA) kan også spille en rolle. (PMID: 39914497).

Resume fra artiklen: Omega-6 øger ikke inflammation

Et nyt studie, der undersøgte blodniveauet af omega-6 hos tusindvis af forsøgspersoner, konkluderer og bekræfter, at omega-6 ikke øger inflammation.

Forskerne analyserede data fra Framingham Offspring Study, en velkendt forskningskohorte fra Boston-området. Framingham Offspring Study er et skelsættende langtidsstudie, der følger børn af deltagere i den oprindelige Framingham Heart Study for at undersøge genetiske og livsstilsfaktorer, der påvirker kardiovaskulær og metabolisk sundhed.

“Disse nye data viser tydeligt, at personer, der har de højeste niveauer af linolsyre (og arachidonsyre) i deres blod, er i en mindre inflammatorisk tilstand end personer med lavere niveauer. Dette fund er præcis det modsatte af, hvad man ville forvente, hvis omega-6 fedtsyrer var ‘proinflammatoriske’ — faktisk ser de ud til at være antiinflammatoriske,” udtaler forskeren William S. Harris.

Læs mere: