En ny undersøgelse viser, at en sund planterig kost mindsker antallet af sygdomme, vi risikerer at blive ramt af, efterhånden som vi bliver ældre.
Undersøgelsen er fra Karolinska Institutet i Sverige, hvor forskerne fulgte ca. 2.400 ældre svenskere i en periode på 15 år. De registrerede over 60 kroniske sygdomme.
Deltagernes kostvaner blev løbende vurderet i fire veldefinerede kostmønstre:
- MIND‑dieten (sammensat for at beskytte hjernen)
- AHEI (Alternative Healthy Eating Index) — et score‑system baseret på fødevarer med lav sygdomsrisiko
- Den klassiske middelhavskost
- Et såkaldt inflammatorisk kostmønster med højt indtag af rødt og forarbejdet kød, raffinerede kulhydrater og sukkerholdige drikkevarer – og lavt indtag af grønt, fisk og te.
Resultat: Jo mere de ældre spiste i overensstemmelse med de tre sunde mønstre (1–3), desto langsommere opstod nye sygdomme; specielt hjertekarsygdom og psykiske lidelser. Et inflammatorisk kostmønster var forbundet med hurtigere sygdomsopbygning.
Ifølge forskerne bekræfter undersøgelsens resultater de gængse anbefalinger om at spise en sund, planterig kost.
Effekten af sund kost var størst hos kvinder og hos de ældste — de personer over 78 år. Det tyder på, at det aldrig er for sent at ændre kostvaner.
Årsagen til de positive resultater er, at en sund, planterig kost mindsker inflammation i kroppen og blandt andet styrker kroppens immunforsvar, muskler og hjernefunktion.
Det kan med andre ord gøre en stor forskel — også i en høj alder:
1) at spise masser af frugt og grønt, fuldkorn, bælgfrugter, nødder og sunde fedtstoffer fra fx rapsolie og fisk. Sørg for at få nok af de næringsstoffer, som fisk indeholder, hvis du fravælger fisk — især nok jod, selen og omega-3.
2 at skære ned på sukker, sodavand, forarbejdet kød og usunde fedtstoffer.
Kilder:
Abbad-Gomez, D., Carballo-Casla, A., Beridze, G. et al. Dietary patterns and accelerated multimorbidity in older adults. Nat Aging (2025). https://doi.org/10.1038/s43587-025-00929-8
Pressemeddelelse om undersøgelsen: Healthy diet can slow down chronic diseases in older people
Older adults who follow healthy diets accumulate chronic diseases more slowly – new study
Også en anden undersøgelse viste for nylig, at en sund og varieret planterig kost giver sund aldring.
Undersøgelsen fulgte over 105.000 amerikanske mænd og kvinder i op til 30 år for at se, hvordan forskellige kostmønstre midt i livet hænger sammen med “sund aldring”. Sund aldring blev her defineret som at nå en høj alder (mindst 70 eller 75 år) uden kroniske sygdomme og samtidig bevare en god fysisk, mental og kognitiv funktion.
Forskerne undersøgte otte velkendte sunde kostmønstre og fandt, at jo bedre man holdt sig til en sund kost, jo større var chancen for at opnå sund aldring.
Kendetegn ved de kostmønstre, der var mest forbundet med sund aldring, var et højt indtag af frugt, grønt, fuldkorn, nødder, bælgfrugter, umættede fedtstoffer og visse mejeriprodukter med lavt fedtindhold.
Omvendt var et højt indtag af transfedt, meget salt, sukkerholdige drikkevarer samt rødt og forarbejdet kød forbundet med lavere sandsynlighed for at ældes sundt. Også et højt indtag af ultraforarbejdede fødevarer hang sammen med dårligere resultater for aldring.
Kilde: Tessier, AJ., Wang, F., Korat, A.A. et al. Optimal dietary patterns for healthy aging. Nat Med 31, 1644–1652 (2025). https://doi.org/10.1038/s41591-025-03570-5
___