Vegetabilsk eller animalsk protein til muskelvækst?

Nogle tidligere studier har tydet på, at det måske er en fordel at indtage animalsk protein frem for vegetabilsk protein lige efter styrketræning med henblik på at bygge muskelmasse, men det var uklart, om det reelt gav øget muskelvækst.

Nyere undersøgelser har forsøgt at klarlægge, om det gør en forskel for muskelvækst, om vi indtager vegetabilske eller animalske kilder til protein, forudsat vi indtager nok.

Et mindre forsøg viste i november 2020, at vegetabilsk protein i samme omfang som animalsk protein stimulerer dannelsen af muskelprotein.

Forsøget viste, at der ikke er forskel på, i hvilken udstrækning et plantebaseret proteintilskud og et animalsk proteintilskud sammen med fysisk træning stimulerer muskelvækst.

Et forsøg fra februar 2021 viste, at styrketræning sammen med ekstra protein bygger muskler, uanset om proteinerne kommer fra animalske eller vegetabilske fødevarer.

I forsøget gennemførte 19 unge mænd, der spiste vegansk, og 19 unge mænd, der var alt-spisere, et 12-ugers styrketræningsprogram.

Begge grupper fik justeret deres proteinindtag med enten soja- eller valleprotein, så alle deltagerne dagligt fik 1,6 gram protein per kilo kropsvægt.

Forskerne fandt ingen forskel i øget muskelstyrke eller muskelstørrelse imellem de to grupper, hvilket peger på, at det ikke har betydning for muskelvækst eller muskelstyrke, om proteinerne kommer fra animalske eller vegetabilske fødevarer.

Proteiner kombineret med styrketræning bygger muskler, uanset hvor proteinerne kommer fra.

Hvis der er en forskel, er den lille. Det er stadig uklart, om der er en mindre forskel over lang tid. Det vil fremtidige undersøgelser vise mere om, men alt tyder på, at det ikke gør nogen forskel på muskelvækst, om proteinerne kommer fra planter eller dyr.

Rent sundhedsmæssigt er der mange fordele ved at erstatte animalske kilder til protein med vegetabilske kilder.

Hvis du af en eller anden grund ønsker eller har behov for mere protein, er det derfor bedst hovedsageligt eller kun at vælge vegetabilske kilder til protein.

Læs mere om sunde kostvaner.