En plantebaseret kost, der indeholder for mange ultraforarbejdede fødevarer eller mangler vigtige næringsstoffer er på ingen måde en sund kost.
Sund plantebaseret kost er med til at forebygge brystkræft — usund plantebaseret kost kan øge risikoen
Forskere analyserede 65.574 postmenopausale kvinders kost og risiko for brystkræft.
De kvinder, der fulgte en sund plantebaseret kost, der var rig på fuldkorn, frugter og grøntsager, havde en 14 % lavere risiko end gennemsnittet for at udvikle brystkræft.
De kvinder, der spiste en usund plantebaseret kost, der havde et højt indhold af forarbejdede vegetabilsk produkter, havde en 20 % øget risiko for at udvikle sygdommen.
“Disse resultater fremhæver, at øget forbrug af sunde plantefødevarer og reduceret forbrug af mindre sunde plantefødevarer og animalske fødevarer kan hjælpe med at forhindre alle typer brystkræft,” udtaler den ledende forsker Sanam Shah.
Hun udtaler også, at en plantebaseret kost bør fokusere på variation for at undgå mangel på jern, zink, calcium og vitamin B12.
I undersøgelsen var en plantebaseret kost ikke lig med en vegansk eller vegetarisk kost, men snarere en kost med vægt på plantebaserede fødevarer frem for animalske fødevarer.[1, 2, 3]
For meget usundt i kosten begrænser væsentlig effekten af en ellers sund kost
Et studie fra januar 2021 viste, at en ellers sund kost ikke opvejer de negative effekter af at inkluderer (for meget) usundt i kosten.[4]
___
Vi bliver med andre ord nødt til i det mindste at begrænse vores forbrug af overforarbejdede og andre usunde fødevarer, hvis vi ønsker at opleve alle fordelene ved en plantebaseret kost.
Desværre oplever vi, at en del mennesker næsten konsekvent erstatter animalske fødevarer i kosten med overforarbejdede veganske erstatningsprodukter.
Det er fint nok at bruge mælkeerstatninger, køderstatninger, osteerstatninger, veganske pizzaer og andre overforarbejdede produkter, men det kan hurtigt blive så meget, at kosten alt i alt ikke er sundere eller ret meget sundere end en kost med en del animalske fødevarer.
Rent sundhedsmæssigt er det bedst at begrænse alle former for overforarbejdede fødevarer — også overforarbejdede veganske produkter.
Det er en reel mulighed, at høj indtagelsen af veganske færdigprodukter ødelægger de fleste af de sundhedsmæssige gevinster, der ellers er forbundet med en plantebaseret kost.
Vælg kun eller for det meste rigtig mad. Begræns indtagelsen af ultraforarbejdede fødevarer.
Kilder:
[1] Quality of Plant-Based Diet Matters for Cancer Prevention
[2] For Cancer Prevention, Not All Plant-Based Diets Are Equal
[3] Plant-Based Diets Reduce Risk for Breast Cancer
[4] Rush University Medical Center. “Including unhealthy foods may diminish positive effects of an otherwise healthy diet.” ScienceDaily. ScienceDaily, 9 January 2021.