Bortset fra rugbrød er næsten alt det brød, du kan købe, bagt af hvidt mel — altså hvedemel, hvor kim og skaldele er frasigtet.
Brød med fuldkornsmærket indeholder som regel kun 50% fuldkorn.
Fuldkornsmærket betyder altså ikke, at hele brødet er fuldkorn. Stort set alle brød, der bærer fuldkornsmærket er et godt stykke fra at være ægte fuldkornsbrød.
Brød med fuldkornsmærket fra supermarkedet eller bageren er et fint skridt i den rigtige retning, men der er stor forskel på et “fuldkornsmærket brød” og et ægte fuldkornsbrød — både sundhedsmæssigt og smagsmæssigt — og så mætter ægte fuldkornsbrød bedre og længere.
Hvis du ønsker et rigtigt fuldkornsbrød, bager du det selv.
Opskrift på et godt grahamsbrød
- 600 g grahamsmel
- 4,8 dl koldt vand fra hanen
- 10 g salt (godt 1 ½ teske)
- ¼ teske tørgær
- Bland mel, gær og salt i en skål og tilsæt vand under omrøring. Rør til dejen bliver sammenhængende. Det tager ca. 10 minutter med ske eller 3-5 minutter med elpisker med dejkroge. Der sker en mærkbar forandring med dejen under omrøringen – den bliver elastisk og sej i det.
- Læg dejen i en form og dæk til med en plasticpose. Stil til hævning i 10-12 timer ved stuetemperatur (alternativt 12-16 timer ved kældertemperatur eller 24 timer i køleskab). Dejen hæver kun ganske lidt, måske op til 50 %.
- Bag brødet i en forvarmet ovn ved 230 grader i 15 minutter, og bag færdig ved 180 grader i 40 minutter.
- Tag brødet ud af formen og stil det til afkøling på en rist eller i en brødkurv mindst en time – rigtig skærefast bliver det først efter flere timer.
Bemærk: Har dejen stået i køleskab, bør den omrøres let og stå et par timer på køkkenbordet, inden den bages.
Tip: Hvis brødet ikke slipper formen, kan man vride den fra side til side til brødet slipper – og gør det ikke det, skal det have 10 minutter mere i ovnen.
Læs mere om sunde fuldkornsbrød i Mortens bagebog.
Bogen kan også lånes gratis på e-reolen.