Godt i gang med nye vaner

”Vi skaber først vores vaner, og derefter skaber vores vaner os.”

— John Dryden.

Det er i stor udstrækning dine vaner, der bestemmer din adfærd, og det er sandsynligt, at du det meste af tiden mere eller mindre foretager dig det, du plejer at foretage dig — og på den måde, du plejer at foretage dem.

Dine vaner hjælper dig med at få ting gjort, uden du behøver at tænke over det. Vaner gør ting lettere. Du kan let gennemføre de regelmæssige rutiner samtidig med, at du kan tænke på eller gøre andre ting. I de fleste situationer er det en klar fordel.

Det er usikkert, svært, krævende og måske endda lidt nervepirrende de første gange, du sætter dig ind i en bil for at lære at køre og begå dig i trafikken. Der er mange indtryk og handlinger der skal huskes og læres. Men inden alt for længe er du blevet så vant til at køre bil, at du foretager alle dine observationer, bevægelser og handlinger, uden du behøver at huske eller tænke ret meget over det.

Når du kører bil, skifter du gear på de rette tidspunkter. Du tænder blinklyset, når du skal dreje. Du kører fornuftigt og sikkert efter forholdene og vejskiltene uden at tænke over det. Du er ikke blevet mindre opmærksom — nærmere tværtimod. Du har opnået overskud til at overskue mere i trafikken og forudsige mulige problemer. Du har også fået overskud til at tænke på andre ting, imens du kører.

Nye vaner

De fleste af os har også en del indgroede vaner, der ikke gavner os, og som vi egentlig gerne vil ændre, men når du bestemmer dig for at ændre på indgroede vaner, er du oppe imod svære odds, og det er værd at forstå noget om, hvordan du bedst griber tingene an.

Når det gælder de dårlige vaner, er der et meget sigende kinesisk ordsprog:

”Vaner begynder som edderkoppespind og ender som lænker.”

Det første, som det er vigtigt at forstå, er, at …

Regelmæssige gentagelser skaber vaner

Dine gentagne handlinger har skabt rutiner, som din hjerne udfører automatisk. Din hjerne har lært det hele udenad.

Hjernen lærer nye vaner og rutiner fra gentagelser. Det gælder også, hvis du tilstrækkelig ofte gør noget, som ikke gavner dig.

En person begynder at ryge lidt i ny og næ, og det bliver hurtigt til en vane, som det er svært at slippe af med.

En person begynder at gå med en arbejdskollega på det lokale værtshus efter arbejde for at få “en enkelt en”. Det er hyggeligt. Det bliver en vane. Konen bliver sur. Værtshusbesøgende bliver lidt længere. Det bliver en vane.

En person begynder at sidde for meget og for længe på sin flade foran fjernsynet — og pludselig er det blevet en vane. Der er jo så mange spændende serier og alt muligt andet, som det er underholdende at følge med i. Det bliver til mindre snak med familien, mindre motion, for få meningsfyldte aktiviteter, for meget fedende hyggemad til filmene, sen sengetid. Osv.

Vaner bliver let til noget, vi bare gør uden at overveje, om der er vaner, der ville tjene os bedre.
På samme måde, som du kan lære at køre bil, cykle eller svømme ved at lære og øve bestemte handlinger, kan du også tilegne dig andre vaner og evner ved at lære og gentage bestemte handlinger, indtil de “ligger i rygmarven”.

Nøglen til succes med at indføre en ny vane er vedholdenhed.

Det er ændringen, der er en udfordring, og udfordringen er at blive ved og ved, indtil det nye er en indgroet vane.

Det er svært at holde op med at ryge, men det er ikke svært for en ikke-ryger ikke at ryge!
Det er måske svært at undvære slik, men kun indtil du ikke længere har lyst til det.

Du har måske svært ved at tage dig sammen til at dyrke motion, men kun indtil nok motion er en rutine, og du begynder at nyde din motion og de positive virkninger, du oplever fra regelmæssig motion.

Du kan tilegne dig en vane ved i en periode regelmæssigt og konsekvent at gøre det, som du ønsker skal blive en naturlig del af dit liv — også selv om det måske i starten er en udfordring og ikke særlig sjovt.

Nøglen til succes med at indføre en ny vane er med andre ord vedholdenhed. Når først det nye er blevet til en automatisk rutine (en vane), er det let at blive ved.

Gør det lettere ved at ændre på dine omgivelser

Du kan gøre det lettere at bryde gamle vaner og indføre nye vaner ved :

  1. at gøre det sværere at fortsætte en vane, du ønsker at ændre.
  2. at gøre det lettere at efterleve en ny vane.

En ryger har fx meget lettere ved at holde op med at ryge, hvis han undgår at have cigaretter i huset, og så vidt muligt undgår situationer og steder, som han tidligere forbandt med at ryge (fx at drikke alkohol eller gå på værtshus), og ved så vidt muligt at være sammen med ikke-rygere og mennesker, der bakker op om hans ønske om rygestop.

Det er meget lettere at overvinde trangen til at spise de fødevarer, du ønsker at undgå, når de ikke er i nærheden.

Det er meget lettere at spise rigelige mængder sunde fødevarer, når de er lettilgængelige og ser fristende og lækre ud.

Når du har et varieret udvalg af frugt, grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter, nødder og frø i dit køkken, er det lettere at forberede og tilberede et sundt måltid, du kan lide.

Når du køber den bedste kvalitet af sunde fødevarer og den slags, du bedst kan lide, skal du bruge mindre viljestyrke til at vælge det sunde frem for det usunde.

Det handler om, at du så vidt muligt tilrettelægger dit hjem og din dagligdag på en måde, som motiverer dig til at slippe de dårlige vaner, og opmuntrer dig til at gennemføre dine nye vaner.

Prøv at udtænke måder, som gør det mere besværligt at fortsætte de vaner, du ønsker at ændre, og lettere at tilegne dig de nye vaner, du ønsker at indføre.

Ved at tilrettelægge dine omgivelser, så de kræver mindst muligt selvkontrol og viljestyrke, har du lettere ved at undgå fristelser.

Det er let at tilegne sig dårlige vaner — og det føles rart for en tid — men konsekvenserne bliver sværere og sværere at leve med. Det gælder især, når dårlige kostvaner, for lidt søvn, for lidt motion, for lidt frisk luft og andre vaner begynder at gå ud over helbredet.

Det er krævende at tilegne sig gode vaner, men de er lette at leve med!

Husk, at det er ændringen, der kræver en særlig indsats og kan være svær. Derefter bliver det nye let.

Læs mere om at ændre vaner i e-bøgerne:

Nye vaner — trin for trin.

Kunsten at ændre vaner.