For meget sukker er ikke kun usundt pga. de mange kalorier.
Forskning fra universitetet i Zurich viser, at selv moderate mængder tilsat fruktose og sakkarose fordobler kroppens egen fedtproduktion i leveren, hvilket på lang sigt bidrager til udviklingen af diabetes eller fedtlever.
94 raske unge mænd deltog i undersøgelsen. Hver dag i en periode på syv uger indtog de en drink sødet med forskellige typer sukker, mens kontrolgruppen ikke gjorde det. Drikkevarer indeholdt enten fruktose, glukose eller sakkarose (bordsukker, som er en kombination af fruktose og glukose).
Samlet set indtog deltagerne ikke mere kalorier end før undersøgelsen, da den sukkerholdige drik øgede mæthed, og de derfor reducerede deres kalorieindtag fra andre kilder. Ikke desto mindre observerede forskerne, at både fruktose og sakkarose fordoblede kroppens egen fedtproduktion i leveren sammenlignet med glukosegruppen eller kontrolgruppen. Særligt overraskende var, at det sukker, vi oftest indtager, saccharose, øgede fedt syntese lidt mere end den samme mængde fruktose.
Øget fedtproduktion i leveren er et vigtigt første skridt i udviklingen af almindelige sygdomme som fedtlever og type 2-diabetes.
Kilde: Bettina Geidl-Flueck, Michel Hochuli. Ágota Németh, Kaspar Berneis, Giatgen A. Spinas, Philipp A. Gerber m.fl. Fructose- and sucrose- but not glucose-sweetened beverages promote hepatic de novo lipogenesis: A randomized controlled trial. Journal of Hepatology. Published: March 05, 2021 DOI:https://doi.org/10.1016/j.jhep.2021.02.027
Pressemeddelelse om undersøgelsen
Læs evt. mere om ultraforarbejdede fødevarer.