Næringsstoffer i en plantebaseret vs. almindelig kost

En systematisk gennemgang af observations- og interventionsundersøgelser offentliggjort mellem 2000 og januar 2020 blev udført for at vurdere næringsindtag og næringsstatus hos voksne, der spiste plantebaseret (hovedsageligt vegetarisk og vegansk) eller var kødspisere.

I alt 141 undersøgelser blev inkluderet.

Det gennemsnitlige proteinindtag var lavere hos vegetarer (13,4 % af kalorierne) og veganere (12,9 % af kalorierne) sammenlignet med kødspisere (16,0 % af kalorierne).

Mens fiber, flerumættede fedtsyrer (PUFA), folat, vitamin C, E og magnesium var højere, var indtaget af eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA) lavere hos vegetarer og veganere sammenlignet med kødspisere.

Indtag og status for B12-vitamin, D-vitamin, jern, zink, jod, calcium og knogleomsætningsmarkører var generelt lavere i plantebaserede kostmønstre sammenlignet med kødspisere.

Veganere havde det laveste B12-vitamin, calcium- og jodindtag. De havde også lavere jodstatus og lavere knoglemineraltæthed.

Kødspisere havde øget risiko for utilstrækkeligt indtag af fibre, PUFA, α-linolensyre (ALA), folat, D-vitamin, E-vitamin, calcium og magnesium.

Kilde: Nicole Neufinger, Ans Eilander. Nutrient Intake and Status in Adults Consuming Plant-Based Diets Compared to Meat-Eaters: A Systematic Review. Nutrients 2022, 14(1), 29; https://doi.org/10.3390/nu14010029

Bemærk:

En plantebaseret kost bliver hurtigt sundere og mere næringsrig end en mere almindelig kost, men det er naturligvis vigtigt, at kosten indeholder nok af alle næringsstoffer.

Denne gennemgang af tidligere undersøgelser understreger, at vi især skal være opmærksomme på at få nok af næringsstofferne B12-vitamin, D-vitamin, jern, zink, jod og calcium på en plantebaseret kost.

Det gennemsnitlige indtag af protein lå indenfor de anbefalede 10-20 % af kalorierne fra protein. Dog anbefaler Fødevarestyrelsen, at voksne fra 65 år får 15-20 % af energien protein (svarende til 1,1–1,3 gram protein pr. kg kropsvægt pr. dag afhængig af aktivitetsniveau).

Nogle ældre vegetarer og veganere skal altså øge deres proteinindtagelse, hvis de ønsker at imødekomme anbefalingerne.

Læs mere om sunde kostvaner.