Uraffineret olivenolie er rig på nogle gavnlige plantestoffer (polyfenoler), der har en antioxidant og anti-inflammatorisk virkning, og som menes at være med til at forebygge åreforkalkning og blodpropper. Det kan sandsynligvis være et godt argumenter for, at nogle mennesker inkluderer en vis mængde økologisk ekstra jomfruolivenolie i kosten.
Det er ikke sandsynligt, at en fedtfattig plantebaseret kost, som allerede indeholder mange gavnlige plantestoffer, bliver bedre af også at inkludere olivenolie, medmindre en person af en eller anden grund vil have gavn af en høj mængde polyfenoler eller netop den type polyfenoler, som olivenolie er særlig rig på, eller har brug for mere fedt i kosten (sjældent).
Læs mere om sunde kostvaner her.
Nogle mener, at olivenolie er skadelig og forårsager hjerte-kar-sygdomme, og henviser som regel til en læge eller anden fagperson, som har udtalt, at olivenolie er sundhedsskadeligt. I nogle tilfælde henviser de til enkelte undersøgelser, som med lidt god vilje og teoretisk set kan tolkes i den retning.
De negligerer dog samtidig den samlede videnskabelige evidens, som peger i retning af, at god olivenolie kan være med til at forebygge hjerte-kar-sygdomme.
En omfattende gennemgang af den videnskabelige litteratur om kost og hjerte-kar-sygdomme fra 2017 kategoriserer forskellige fødevarer og grupper af fødevarer efter, om der er evidens for, at det er skadeligt, neutralt eller gavnligt at spise dem.
Under de fødevarer, som forskerne fandt god evidens for havde en gavnlig effekt, og som derfor kan anbefales, er nævnt ekstra jomfruolivenolie i moderate mængder.
De konkluderer om olivenolie:
Ekstra jomfru (uraffineret) olivenolie er rig på enkeltumættet fedt og polyfenoler, og der er konsekvent evidens for dens gavnlige virkning på markører for hjerte-kar-sygdomme, forekomst af hjerte-kar-sygdomme og dødelighed. Der er tilstrækkelig dokumentation til at anbefale brugen af ekstra jomfruolivenolie.
De skriver om andre olier:
Som en plantebaseret olie rig på umættede fedtsyrer kan rapsolie bruges til at erstatte andre fedtstoffer, men fordi den er raffineret er den uden polyfenoler. Solsikkeolie er rig på enkelt- og umættede fedtsyrer og kan derfor anvendes til at erstatte andre former for fedt.
Fordi kokosolie og palmeolie er rig på mættet fedt, kan de ikke anbefales.
Om nødder skriver de: Nødder er næringsrige og hjertevenlige med en fordelagtig fedtsyreprofil og kan anbefales.
Forfatterne til denne gennemgang af studier om emnet inkluderer tre forskere, der ellers er mest kendt som fortalere for en kost uden animalske fødevarer og uden eller næsten uden olie, nemlig:
- Neal Barnard
- Caldwell B. Esselstyn
- Dean Ornish.
Det understreger vel egentlig blot, at vi sagtens kan mene, at en veltilrettelagt fedtfattig plantekost kan være bedst ved hjerte-kar-sygdomme samtidig med, at vi anerkender, hvad den videnskabelige litteratur indtil videre viser.
Vi mangler flere gode videnskabelige studier, som grundigt undersøger og sammenligner en veltilrettelagt fedtfattig plantekost med en lignende kost, men som indeholder den bedste olivenolie og/eller andre vegetabilske olier.
En sund plantebaseret kost kan indeholder olivenolie — eller ikke — alt efter smag og behag.