En gennemgang af alle relevante undersøgelser om kost og hjerte-kar-sygdomme konkluderer, at kostvaner med et højere indtag af plantebaserede fødevarer, der har et begrænset indhold af raffinerede kornprodukter og stivelsesrige fødevarer, er forbundet med en markant lavere risiko for åreforkalkning og hjerte-kar-sygdomme sammenlignet med kostvaner, der inkluderer mange animalske fødevarer.
Resume af undersøgelsens konklusioner:
- For raske voksne er lavere indtagelse af salt og animalske fødevarer og et højere indtag af vegetabilske fødevarer forbundet med reduceret risiko for åreforkalkning.
- Det er også forbundet med lavere risiko for åreforkalkning og hjerte-kar-sygdomme at erstatte smør og andre animalske fedtstoffer samt kokosolie og palmeolie med olivenolie og andre umættede vegetabilske olier.
- Indtagelse af fjerkræ (tre portioner på 100 g pr. uge) havde en neutral indflydelse på risikoen for hjerte-kar-sygdomme.
- Indtagelse af forarbejdet kød er forbundet med en markant øget risiko for hjerte-kar-sygdomme.
- Når det gælder uforarbejdet rødt kød er data mindre entydige, men den samlede evidens tyder på, at indtagelsen af rødt kød (kød fra firbenede dyr som fx svinekød, oksekød, kalvekød og lammekød) bør begrænses til to portioner på 100 g om ugen.
- Som erstatning for rødt kød anbefalede forskerne bælgfrugter (fire portioner på 180 g om ugen) og fisk (to til fire portioner på 150 g om ugen) for at forhindre åreforkalkning.
- Øget indtagelse af frugt og grøntsager (400 g pr. Dag) og omkring 30 gram nødder dagligt i gennemsnit viste fordele ved at sænke forekomsten af åreforkalkning og den samlede risiko for hjerte-kar-sygdomme.
- Mejeriprodukter i moderate mængder som del af en afbalanceret kost var ikke forbundet med en øget risiko for hjerte-kar-sygdomme (hverken de almindelige eller fedtreducerede). Faktisk så det ud til at et moderat forbrug af ost (tre portioner på 50 g pr. Uge) og yoghurt (200 g pr. Dag) var forbundet med en beskyttende virkning mod åreforkalkning.
- Forskerne anbefaler at begrænse eller erstatte fødevarer med højere glykæmisk indeks, såsom hvidt brød og hvide ris, med fuldkorn og mad med lavt glykæmisk indeks, på grund af deres sammenhæng med øget risiko for åreforkalkning.
- Tre kopper kaffe og te dagligt var forbundet med reduceret risiko for hjerte-kar-sygdomme.
- Indtagelse af læskedrikke var forbundet med højere risiko for hjerte-kar-sygdomme.
- Vin (to glas om dagen for mænd og et glas om dagen for kvinder) eller øl (en dåse om dagen) var også forbundet med en nedsat risiko for hjerte-kar-sygdomme sammenlignet med højere mængder eller ingen vin/øl.
- En middelhavslignende kost er gavnlig for hjerte-kredsløb, inklusive olivenolie, nødder, bælgfrugter, frugt, grøntsager, fuldkorn, fisk og vin i moderate mængder.
Kilde: Gabriele Riccardi, Annalisa Giosuè, Ilaria Calabrese, Olga Vaccaro, Dietary recommendations for prevention of atherosclerosis, Cardiovascular Research, 2021;, cvab173, https://doi.org/10.1093/cvr/cvab173
Kommentar:
Dette er generelle evidensbaserede retningslinjer for kostens indvirkning på risiko for åreforkalkning og hjerte-kar-sygdomme.
Ikke kun sundhed, men også bæredygtighed, biodiversitet, klimaet og dyrenes velfærd bør indgå i overvejelserne, når vi vælger vores kost. I den sammenhæng er der gode argumenter for enten helt at fravælge eller kraftigt begrænse indtagelsen af animalske fødevarer.
Det er muligt og måske endda sandsynligt, at en kost uden animalske fødevarer (eller med et minimum af animalske fødevarer) er bedst, når det gælder forebyggelse af åreforkalkning og hjerte-kar-sygdomme, så længe kosten er fri for raffinere og ultraforarbejdede fødevarer og indeholder alle vigtige næringsstoffer. Det viser denne gennemgang af undersøgelser ikke noget om.
Læs e-bogen: Plantebaseret kost for alle.
Mere om sunde kostvaner her.